top of page
  • Writer's picturemadászsz

Függőség-koncepciók a szakmai közbeszédben

A Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) szakmai rendezvényt szervez június 26-án, a kábítószer-ellenes világnap alkalmából, 9:00 és 14:30 óra között a Kossuth Klubban, amely élő videóval követhető lesz ezen a Facebook eseményen is. A személyes részvétel regisztrációhoz kötött, az online részvétel nem!

regisztráció -> https://docs.google.com/.../1FAIpQLSc22CN5wJo.../viewformA függőségekkel kapcsolatos gondolkodásunk folyamatosan változik – az új tudományos eredményeknek és a változó világ új kihívásainak megfelelően. A nemzetközi szakirodalomban és a hazai segítő szakemberek körében is számos, részben egymással versengő, részben pedig egymást kiegészítő felfogás, megközelítés létezik. A szakemberek is gyakran másként látják azt, hogy mi is a függőség – és hogy milyen utak vezetnek a függőségből való felépülés felé. Számos kérdés van, amelyek olykor megosztják, de mindenképpen foglalkoztatják a segítőket. Mi a függőség: betegség vagy társadalmi alkalmazkodási technika? Van-e a bizonyíték-alapúságnak szerepe: lehet-e, kell-e mérni a felépülés eredményességét? Ha valaki függő, akkor egész életére függő marad? Mi az önsegítő csoportok/tapasztalati segítők és a klinikai ellátás szerepe és kapcsolata? Milyen különbségek vannak a különféle terápiás módszerek (12 lépés, Portage stb.) között? Mi a hit szerepe a felépülésben? Létezik-e mélypont, és üdvös-e, hogy a függő elérje ezt a mélypontot? Vajon a hozzátartozó mit tehet, hogy motiválja a függőt a változásra? Foglalkozunk-e eleget a gyermekkori traumákkal, vagy túl sokat foglalkozunk velük? Lehetséges-e mértékletes szerhasználat felépülő függők esetében? Ebből és más szempontokból, mit adott hozzá a viselkedési addikciók kutatása a függőségek megértéséhez? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ezen a szakmai rendezvényen június 26-án, az ENSZ drogvilágnapon, ahová szeretettel várunk minden a területen dolgozó szakembert, döntéshozót, kutatót, érdeklődő újságírót és természetesen a saját tapasztalattal rendelkező érintetteket is. A rendezvény kapcsolódik a Támogasd, ne büntesd! nemzetközi kampányhoz, amelynek keretében a világ majd minden országában a humánus és ésszerű drogpolitikát népszerűsítik a területen dolgozó civil szervezetek.


A Rendezvényen a következő témakörökben hangzanak el előadások: - A felépülés jelentése, felépülési útvonalak (Rácz József) - Mit adott hozzá a viselkedési függőségek kutatása a függőségekről való tudásunkhoz? (Demetrovics Zsolt) - Szakmai vita a függőség betegség-modelljéről az Egyesült Államokban (SárosiPéter)

Az interaktivitás és a valódi diskurzus támogatása érdekében felkért hozzászólók: - Bajzáth Sándor - Dudits Dénes - Füstös Kiberov - Hole Viktor - Kovács Attila - Pelbát Gergely - Petke Zsolt - Szabó Judit - Szemelyácz János

A végleges programot hamarosan közzé tesszük.

A rendezvényre előzetes regisztráció szükséges. Kérjük, részvételi szándékát 2021. június 21-ig jelezze az erre a célra kialakított regisztrációs felületen. https://docs.google.com/.../1FAIpQLSc22CN5wJo.../viewform

Szeretettel várjuk az érdeklődő szakembereket!

A KCKT elnöksége KÁBÍTÓSZERÜGYI CIVIL KOORDINÁCIÓS TESTÜLET E-mail: [email protected]

bottom of page