magyar |  english

  
   Átlépés a gyengénlátók részére 


Csatlakozzon Facebook-on

Eseménynapló

A Kúria jóváhagyta az elsőfokú ítéletet, a RÉV-nek nem kell visszafizetnie
Mint arról korábban hírt adtunk, a Szent Erzsébet Caritas Alapítvány 2015. április 8. napján jogerősen pert nyert a Magyar Államkincstárral szemben a Szekszárdi Munkaügyi és Közigazgatási Bíróságon, melynek eredményeképpen a szenvedélybetegeket segítő szolgáltatónak nem kell visszafizetnie a MÁK által korábban jogosulatlan felhasználásúnak nyilvánított normatív- jellegű támogatást és annak kamatait, az összesen 14.106.607 Ft-ot. 


Dr. Késmárki Fanni Drogügyi Civil Ombudsman MADÁSZSZnak írt tájékoztatása itt olvasható.


 
 

VIDEÓN az Ismerjük-e, értjük-e egymást eléggé? szakmai diskurzus előadásai


A január 21-én a MADÁSZSZ, a KCKT és az ELTE PTK által közösen szervezett szakmai diskurzus elődásai, illetve  a délutáni kerekasztalbeszélgetés és fórum megtekinthetők már videón.


A délelőtti előadások, amelyek a "Szervezeti jó gyakorlatok"esettanulmánykötet bemutatását szolgálták,  megtekinthetők itt. 

A délutáni elődások, a felépülés-központú terápia értelmezési lehetőségeiről és dilemmáiról, megtekinthetők itt. 

Kerekasztal-és fórum beszélgetés visszanézhető  itt.
Szervezeti jó gyakorlatok - LETÖLTHETŐ esettanulmány-kötet 7 történettel"A szociális munkások a változás ügynökei....Amikor 2014-ben a MADÁSZSZ megnyerte a „Dro§osultság, egy kirekesztett társadalmi csoport kirekesztett segítőinek érdekképviselete” című NCTA pályázatát, még úgy terveztük, hogy kizárólag olyan jó gyakorlatokat szerkesztünk majd egy kötetbe, amelyek a projekt kommunikációs, érdekérvényesítési és nonprofit vállakozási képzései alatt születnek. Végül nem lettünk ilyen szigorúak és kicist tágítottunk a jó gyakorlatok értelmezésén is. ... 


Ugyanakkor vitathatatlan közös érdeme ezeknek a kísérleteknek a változás melletti elköteleződés, a stratégiai gondolkodás megléte, a szívós kitartás, az ügy és a célcsoport iránti felelősségtudat, no és a kockázatvállalás." - írja  a kötet szerkesztői előszavában Barna Erika, a MADÁSZSZ elnökségi tagja. 


Az esettanulmány-kötet letölthető innen.
Ismerjük-e és értjük-e egymást eléggé? drogszakmai diskurzusA tervezett konferencia két részből áll. Első felében a MADÁSZSZ „Dro§osultság – egy kirekesztett társadalmi csoport kirekesztett segítőinek érdekképviselete” elnevezésű, NCTA (azonosító: 2013-4196-M1) projekt keretében összeállított, szervezeti „jó gyakorlatokat” tartalmazó esettanulmány kötet kerül bemutatásra. A kötetben arra kerestünk válaszokat, hogy civil szakemberekként miként lehetünk a „változás ügynökei” ? A szakmai találkozó második részében kíváncsiak leszünk arra, hogy a kormányzat most hogy látja, vajon milyen módon erősödött a felépülés – központú szemlélet Magyarországon, a. „Tiszta tudat, józanság, küzdelem a kábítószer-bűnözés ellen” Nemzeti Drogellenes Stratégia 2013-2020 c. dokumentum országgyűlési elfogadása óta és mit várhatunk e tekintetben a 2015 novemberében elfogadott szakpolitikai/cselekvési programtól?  Mit gondolnak a felépülési-központú szemlélet hazai értelmezéseiről és gyakorlati megvalósításairól a hazai szakemberek? 


„Ismerjük-e és értjük-e egymást eléggé?” drogszakmai diskurzusra hívja a szakembereket a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület, valamint az ELTE PPK, 2016. január 21-én, csütörtökön.


Helyszín: ELTE PPK Kazinczy utcai épületének Aulája
1075 Budapest, Kazinczy utca 23-27. 


További információk és program ezen a linken. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött ezen a linken, legkésőbb január 14-ig.


 

 
Az Élő Jelentés MAT szekciójának előadásai


A Magyar Addiktológiai Társaság november 25-27 között, Siófokon megrendezett X. kongresszusán "Élő jelentés a magyarországi droghelyzetről" címmel tartottak szekciót a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület képviselői. A szekció előadásai itt tekinthetőek meg:

KCKT szakmai találkozó a fővárosi droghelyzetről


 


„Fővárosi drogpolitika: helyzetkép, problémák és megoldások” címmel találkozóra várja a kábítószerügy területén dolgozó civil szervezeteket, szakembereket a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT). A találkozó tervezett programját a mellékletben olvashatják.


A rendezvény időpontja: 2015. december 7. 9:30


Helyszíne: Európai Ifjúsági Központ (1024 Budapest, Zivatar utca 1.) 


Kérjik az érdeklődőket, hogy az EZEN linken 2015. december 4-éig regisztráljanak!


 
ÉLŐ JELENTÉS A MAGYARORSZÁGI DROGHELYZETRŐL - a Nemzeti Drogellenes Stratégia 2. születésnapjánAz elmúlt 5 évben jelentős mértékű kedvezőtlen változások érzékelhetők mind a drogpolitika (szabályozás, finanszírozás, politikai klíma), mind a prevenció, a kezelés és az ártalomcsökkentés területén. A szakemberek többsége a hazai drogpolitika legmeghatározóbb problémájaként és kihívásaként az új típusú pszichoaktív (dizájner) szerhasználatot valamint az alkoholfogyasztást azonosította, döntéshozói aktivitást pedig kizárólag a széles közvélemény felé könnyen prezentálható, kriminalizácilós, rendészeti megoldásokban érzékel – olvasható ki a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület által készített és október 15-én, sajtótájékoztatón bemutatott ÉLŐ JELENTÉSBŐL. 


Az ÉLŐ JELENTÉS A MAGYARORSZÁGI DROGHELYZETRŐL c. dokumentum ITT OLVASHATÓ. A Jelentésről készült összefoglaló sajtóanyag itt olvasható.


A Jelentés - mint szubjektív szakmai látlelet - összeállítása a 2015. májusában megrendezett Herbál Para c., a négy ernyőszervezet által hagyományosan évente megrendezett Civil Fórumon kezdődött el munkacsoportokban, strukturált beszélgetések mentén. A Fórumról készült videónk itt tekinthető meg.
Nem elég a tiltás, intézményrendszeri újjáépítés és több forrás kell a drogügynek! SAJTÓKÖZLEMÉNYA szakmai szervezetek azt kérik a politikai döntéshozóktól, hogy ne tudják le a designer drogokkal kapcsolatos kötelezettségeiket az új szerek betiltásával – hanem gondoskodjanak a megelőzés, a kezelés és az ártalomcsökkentés intézményeinek újjáépítéséről és forrásainak biztosításáról.   


A négy országos drogszakmai ernyőszervezet által létrehozott Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület Drogellenes Világnap kApcsán kiadott sajtóközleménye itt olvasható.
Hoz-e a herbál para paradigmaváltást? Beszámoló az idei civil fórumrólAz addiktológiai ellátórendszer nincs felkészítve a designer szerhasználók tömegeire. Sok szakmai szervezet és intézmény teljes létbizonytalanságban vagy megszűnőben van, holott az új típusú szerek meghatározóak lettek a kábítószerpiacon.  A civilek teljes paradigmaváltást sürgettek a hazai drogpolitikában, és többen követelték, hogy a nemzeti háttérintézmények  végezzék a munkájukat.  A nemzeti drogkoordinátor idénre egy milliárd, jövőre másfél milliárd forinttal remél többet a drogügynek, de ígérni nem tud semmit, mondván nem rajta múlik. A négy nagy drogszakmai ernyőszervezet találkozóján, a Herbál Para c. civil fórumon a szakemberek saját tapasztalataikra épülő, ún. élő jelentést, szubjektív helyzetértékelést készítettek, amelynek írott változatát hamarosan nyilvánosságra hozzák.


A fórumról  itt olvasható  beszámolót Barna Erika, a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) kommunikációs referense készítette.
Beszámoló az iskolai szociális munkások szakmai tanácskozásárólAz Iskolai szociális munka bevezetésének előkészítése című projektzáró tanácskozásra került sor 2015. május 28-án, a Wesley János Lelkészképző Főiskolán, az Iskolai Szociális Munkások Egyesülete szervezésében.  A résztvevők különböző szervezetektől érkeztek, jelen voltak gyermekjóléti szolgálatban dolgozó leendő iskolai szociális munkások, pályázati programból finanszírozott civil szervezetek által foglalkoztatott és az iskola alkalmazásában álló iskolai szociális munkások. AZ ISME tanácskozás összefoglalója itt olvasható, minimum javaslataik az iskolai szociális munkás programok felé itt vannak összegyűjtve. 
A TUDATMÓDOSÍTÓ FINÁLÉ - TEDx beszámolóTEDx Danubia, 2015. május 21.


Uránia Nemzeti Filmszínház


 


Szenvedély, civil kurázsi, női közösségek. Ezt a három dolgot írtam az előzetes jelentkezésembe, amikor azt kérték a TEDx Danubia  2015 szervezői, hogy írjunk valami személyeset, miről beszélgetnék szívesen a szünetekben a megjelentekkel. Már csak ezért sem bírok tárgyilagos és távolságtartó  lenni, amikor a szigorúan „tilos a nyakkendő”-s eseményről írok, mint a MADÁSZSZ delegáltja. Meg azért sem, mert egész nap izgultam egy kollégámért, aki utolsó prózai fellépőként volt jegyezve a programban. Feriért, Dávid Ferenc szociológus kollégámért és barátomért, aki ha jól sejtem, a hazai TEDx Danubia történetében az első drogszakember előadó volt.  Érett már ez, na, de ne rohanjunk előre! Elöljáróban legyen elég annyi, elfogultság nélkül, hogy az egész napot végigültem, és határozottan állítom, hogy egyetlen előadás volt, amelyikbe beletapsoltak már közben is.


Barna Erika szubjektív beszámolója itt olvasható.  
HERBÁL- PARA, civil fórum a drogszakmai szervezeteknek és szakembereknek 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Tisztelt Kollegák!

A Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Addiktológiai Társaság, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége, az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete, valamint a 2014 májusában megalakított Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) az utóbbi években nagy érdeklődés mellett megrendezett civil fórumok folytatásaként „HERBÁL PARA” – címmel találkozóra várja a kábítószerügy területén dolgozó civil szervezeteket, szakembereket. A civil fórum további tervezett témaköreit, programját a mellékletben olvashatják.
A rendezvény időpontja: 2015. június 11. 10:00 óra
Helyszíne: Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum utca 7.)
A részvétel a területen dolgozó szakemberek előtt nyitott és ingyenes, de a regisztráció kötelező!Az esemény facebook oldala itt található.
A Drogszakmai Civil Ombudsman pert nyert az állammal szemben


  


 


 


 


 


 


 


A Szent Erzsébet Caritas Alapítvány 2015. április 8. napján jogerősen pert nyert a Magyar Államkincstárral szemben a Szekszárdi Munkaügyi és Közigazgatási Bíróságon, melynek eredményeképpen a szenvedélybetegeket segítő szolgáltatónak nem kell visszafizetnie a MÁK által korábban jogosulatlan felhasználásúnak nyilvánított normatív- jellegű támogatást és annak kamatait, az összesen 14.106.607 Ft-ot. A bíróság hatályon kívül helyezte a MÁK perben támadott határozatait és az alperesi hatóságot új eljárásra utasította. A szociális szolgáltató fenntartóját a Drogszakmai Civil Ombudsman, Dr. Bitskey Hajnal ügyvéd képviselte. A MADÁSZSZ sajtóközleménye itt olvasható.
Négy napos nonprofit vállalkozási tréning a NEsST-tel


A „Dro§osultság.." c. NCTA makroprojektben keretében 4 napos, nonprofit vállalkozás témájú tréningre kerül sor, két csoportban, a projektbe bevont szervezetek számára, a NESst közreműködésével. A NESsT Nonprofit vállalkozási képzésének célja, hogy a civil szférában tevékenykedők számára bepillantást biztosítson a nonprofit vállalkozás lehetőségeibe és korlátaiba, segítve a szervezet felkészültségének vizsgálatát, valamint az üzleti tervezés alapjainak elsajátítását, interaktív, gyakorlatias módon. Jelentkezési határidő február 6, ezen az online felületen.


 
A KCKT-tól intenzívebb közös munkát, a Drogszakmai Civil Obusdmantól sokat remélnek a szervezetek 


 


 


 


 


 


A "Dro§osultság – EGY KIREKESZTETT TÁRSADALMI CSOPORT KIREKESZTETT SEGÍTŐINEK ÉRDEKKÉPVISELETE” című projekt célja a drogszakma támogatása az aktuális társadalmi körülményekre reflektáló proaktív alkalmazkodásában (I), valamint a terület érdekérvényesítési tevékenységének javítása (II). A projekt keretében zajló fejlesztéseket, változásokat, a projektbe bevont szervezetek véleményét folyamatosan nyomon követjük. Ez a rendszeres monitoring a projekt futamidejének felénél kiegészült egy ún. félidős értékeléssel, melynek révén lehetőség nyílott a vélemények ütköztetésére, a felvetődő problémák átbeszélésére, projektről való személyes diskurzusra. Az értékelés, azon túlmenően, hogy visszajelzésekkel szolgál a MADÁSZSZ számára a projektben végzett munkájáról, (itt tekinthető meg a visszajelzéseket tartalmazó félidős értékelés) lehetővé teszik a projekt 2. időszakára tervezett tevékenységek aktuális igényekhez való igazítását is (itt tekinthető meg az projekt újragondolását is tartalmazó, a találkozón elhangzott előadás)
Senkit sem érdekel az ombudsmani jelentés tartalma? 


 


 


 


 


 


 


 


 


A májusban felállt Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület és a Drogszakmai Civil Ombudsman sajnálja és aggasztónak tartja, hogy az Alapvető Jogok Biztosának 2014. szeptember 17-én a nyolcadik kerületi tűcsere program ügyében lefolytatott átfogó vizsgálat eredményeként nyilvánosságra hozott jelentése (AJB -1131/2013 és az AJB-7541/2013) kapcsán nem a tartalomról, hanem kizárólag a jelentés körülményeiről folyt nyilvános vita.


Az Alapvető Jogok Biztosa által leírtak kapcsán fontos tartalmi tudnivalókról tájékoztat a mellékelt sajtóközlemény.


A KCKT hiányolja az egészséghez és egészséges környezethez való jog helyreállítása érdekében az Alapvető Jogok Biztosa által javasolt intézkedések irányába történő elmozdulást, az érintett felek közötti diskurzust, illetve együttműködést.


A KCKT kompromisszumos megoldásokat sürget az érintett felek között, melyek elősegítéséhez felajánlja szakértelmét és közvetítő, koordináló kapacitását.


Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület


 
Fókuszban a Kölyök - konferencia az új szatymazi rehabonAz SZKTT ESZI Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum, a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége és Szatymaz Község Önkormányzata „Fókuszban a Kölyök” (szenvedélyek útvesztőjében) címmel konferenciát szervez 2014. november 13-án. A konferencia apropóját az az örömteli esemény adja, hogy ezen a napon hivatalosan átadásra kerül Magyarország első, kifejezetten serdülőkorúaknak szóló szenvedélybeteg rehabilitációs intézménye, a Szeged melletti Szatymazon. Az új intézmény a DAOP 4.1.2./B-11-2011-0001 projekt, illetve Szatymaz község példaértékű támogatásával valósult meg. A rendezvény szervezőiként szeretnénk, ha a megnyitó aktusa a hazai addiktológiai, egészségügyi és szociális szakma közös ünnepe is lenne, és ha a találkozó módot adna nekünk a célcsoportot és a területet érintő problémákkal való közös szembenézésre, kérdésfeltevésekre is. További információk, részletes program, meghívó, jelentkezési lehetőség itt.


 
Drogszakmai Civil Ombudsmani kereset KENYSZI bírság ügyében 


 


 


 


 


 


"Dr. Bitskey Hajnal civil drogügyi ombudsman jogi képviseletével bírósági keresetet adtunk be a Magyar Államkincstár másodfokú Határozata ellen. A Határozat 14.106.607,- Ft visszafizetési kötelezettséget állapított meg, jogosulatlan igénybe vételre hivatkozva. A jogosulatlan igénybe vételt a KENYSZI (Központi Elektronikus Nyilvántartás a Szolgáltatást Igénybevevőkről) elektronikus jelentési rendszerből lekért adatok alapján állapították meg."- írja a MADÁSZSZnak  Kálóczi Andrea, a szekszárdi RÉV vezetője abban a levélben, amelyben beszámol nekünk arról, hogy  miután több illetékes országos szervnél jelezték a problémát, de meghallgatást, konkrét segítséget nem kaptak, a DCO-hoz fordultak. Dr. Bitskey Hajnal ügyvédnő elvállalta a jogi képviseletet. Részletes beszámoló itt.


A drogszakmai civil ombudsmanhoz panasszal fordulni az itt leírt módon lehet.


 
Érdekérvényesítési tréning a bevont szervezetek számára 


 


 


 


 


Tisztelt Kollégák, Munkatársak!


„Dro§osultság – egy kirekesztett társadalmi csoport kirekesztett segítőinek érdekképviselete” c. NCTA makroprojektben megvalósuló 3 napos,érdekérvényesítés témájú tréning két csoportban kerül lebonyolításra a projektbe bevont szervezetek számára. Az alapvető ismeretek és gyakorlati készségek elsajátításán túl a képzés fő célja, hogy a résztvevők képessé váljanak megfelelően alkalmazni a kommunikációs, érdekérvényesítési és döntésfacilitálási eszközöket annak érdekében, hogy az érintett területen és közösségekben érvényre tudják juttatni célkitűzéseiket. A résztvevők többek között megismerhetik az érdekérvényesítés szereplőit és motivációikat, az alkalmazási lehetőségeket és eszközöket, a közösségfejlesztés főbb irányait, az állampolgári részvétel lehetséges formáit és eszközeit, a demokrácia technikák elméleti alapjait, gyakorlati lehetőségeit, valamint a döntésfacilitálás eszközeit (pl. állampolgári tanács, Open Space, Disputa technikák). Különös hangsúlyt fektetünk képzésünkkel a helyi szintű érdekérvényesítés, helyi döntési lehetőségek és akciótervezés témákra. Kérjük a szervezeteket, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségüknek megfelelően jelentkezzenek a képzésre, a kiküldött levélben megjelölt  online felületen! A jelentkezés határideje: 2014. szeptember 15.


Egyúttal kérjük, hogy a képzők által összeállított online, anonim kérdőívet - melyet közvetlenül a Cromo Alapítvány juttat majd el hamarosan a szervezetekhez - szintén töltsék ki, hogy a képzés tartalma minél jobban reflektálni tudjon a résztvevők igényeire. Köszönjük!
Diókert Ambulancia - új pszichiátriai és addiktológiai rendelő Bp-en 


 


 


 


 


 


 


A 17 éve az elesettek, kirekesztettek, ellátatlanul élők (elsősorban hajléktalanok) számára szolgáltatásokat nyújtó Diótörés Alapítvány a Norvég Alap támogatásával megnyitotta pszichiátriai és addiktológiai szakorvosi rendelőjét, a Diókert Ambulanciát. A Budapesten működő új pszichiátriai és addiktológiai szakorvosi rendelő az OEP által finanszírozott, területi megkötés és beutaló nélkül igénybe vehető, DE érvényes TAJ-szám elengedhetetlen! (forrás: www.csagyi.hu)További infók itt.


A Diótörés Alapítvány egyike azon bevont szervezeteinknek, amelyek a MADÁSZSZ, szintén NCTA támogatásból finanszírozott "Dro§osultság" érdekvédelmi projektjén belül érintettek.
Senkit sem érdekel az ombudsmani jelentés tartalma? 


 


 


 


 


 


 


 


 


A májusban felállt Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület és a Drogszakmai Civil Ombudsman sajnálja és aggasztónak tartja, hogy az Alapvető Jogok Biztosának 2014. szeptember 17-én a nyolcadik kerületi tűcsere program ügyében lefolytatott átfogó vizsgálat eredményeként nyilvánosságra hozott jelentése (AJB -1131/2013 és az AJB-7541/2013) kapcsán nem a tartalomról, hanem kizárólag a jelentés körülményeiről folyt nyilvános vita.


Az Alapvető Jogok Biztosa által leírtak kapcsán fontos tartalmi tudnivalókról tájékoztat a mellékelt sajtóközlemény.


A KCKT hiányolja az egészséghez és egészséges környezethez való jog helyreállítása érdekében az Alapvető Jogok Biztosa által javasolt intézkedések irányába történő elmozdulást, az érintett felek közötti diskurzust, illetve együttműködést.


A KCKT kompromisszumos megoldásokat sürget az érintett felek között, melyek elősegítéséhez felajánlja szakértelmét és közvetítő, koordináló kapacitását.


Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület


 
Gittlegylet buli-meghívó, a szabadság szellemében 


Mint magunk is a Norvég Civil Támogatási Alap egyik támogatott szervezete, egy különleges meghívót kaptunk a magyarországi pályázatkezelő alapítványoktól. Ott a helyünk!


 


Kedves Barátaink!Fontos nektek a szabadság, az emberi jogok, a demokrácia helyzete, az esélyegyenlőség? Bánt benneteket, hogy vannak, akik nem értik, miért is fontos, mi is a szerepe a civil szervezeteknek, a civil kurázsinak egy valódi demokráciában? Fáj neked, hogy a politika, a hatalmasok játékszernek gondolnak bennünket?


Ha szeretnétek egy jobb hangulatú országban élni, akkor gyertek, vár benneteket a Gittegyletünk, csatlakozzatok, ünnepeljetek velünk június 11-én este 8-tól a Grundon.


Lesz zene, tánc, mulatság!Az esemény facebook oldal itt követhető. 

A Gittegylet 
(A Norvég Civil Támogatási Alap kezelői: Ökotárs, DemNet, Kárpátok Magyarország és Autonómia Alapítványok)


 
Média megjelenések az új Drogszakmai Civil Ombudsmanról


Bitskey Hajnal, ügyvéd,  Magyarország első  Drogszakmai Civil Ombudsmanja május 15-én, az ernyőszervezetek IV. Civil fórumán kezdte meg hivatalosan is megbízatását. Munkájával nem valami ellen, hanem sokkal inkább valami mellett szeretne eredményeket elérni. Elsősorban a drogszakmai területeken tapasztalható mintázatszerű problémákra kívánja felhívni a figyelmet, azokban az esetekben fog vizsgálatokat indítani, jelentéseket készíteni és ha kell, jogi lépéseket tenni, a tapasztalt jogsértések orvoslására. Feladatának tekinti, hogy az alapjogok biztosával élő és jó kapcsolatot ápoljon, s hogy megbízatása alatt sikerüljön elérnie, hogy a drogtéma is kiemelt területe legyen a közjogi méltóságként, parlament által elismert ombudsmannak. A civil fórumon és utána is élénk média figyelem kísérte  a Drogszakmai Civil Ombudsmant. A Dro§osultság című konferencián tartott civil ombudsmani bemutatkozóról videót itt láthatunk. Köszönet a TASZ videós csapatának!További média megjelenések itt. 


 
Jelenkezés közösségi-kommunikációs tréningre


Ahogy azt a május 15-ei Civil Fórumon egyeztettük, a „Dro§osultság – egy kirekesztett társadalmi csoport kirekesztett segítőinek érdekképviselete” c. NCTA makroprojektben megvalósuló 2 napos közösségi kommunikáció-social marketing tréning két csoportban kerül lebonyolításra a projektbe bevont szervezetek számára.


Célunk, hogy a képzés átfogó jelleggel érintse az online-közösségi kommunikáció legfontosabb elemeit, elméleti és gyakorlati oldalról is bemutatva a területen nélkülözhetetlen eszközöket. Szeretnénk elérni, hogy a civil szférában dolgozó résztvevők megértsék, átlássák és kipróbálják az online-közösségi kommunikáció rendszerét és meghatározó platformjait, csatornáit.


Az alábbi konkrét témákkal szeretnénk megismertetni a szervezeteket a gyakorlatorientált képzés során:


·         A közösségi kommunikáció térhódítása, a személyes tömegkommunikáció elmélete


·         A keresés, a keresők


·         A blogok, a címlap - szerkesztőségi modell, trollok és kezelésük


·         A közösségi hálók (Facebook, twitter, Linkedin), saját profilok elemzése


·         Multimédiás tartalommegosztás (fotók, videók, élő streaming), USTREAM platform használata


·         A mobil platform és a social (a geolokáció, mint új tényező)


·         Social marketing tervezése (költségek, erőforrás, időzítés), minta projekt tervezése


Kérjük a szervezeteket, hogy 2014. június 2-áig jelentkezzenek a képzésre a mellékelt Jelentkezési lap kitöltésével.


 


 
Jelentkezés a KCKT munkacsoportjaiba


A Kábítószerügyi Civil Koordnációs Testület  - KCKT -  kettős szerepet tölt be, egyrészt egyfajta szakmai iránymutató, Think Tank funkciót , másrészt szakmai alapú országos érdekérvényesítést végez. Feladata a folyamatos helyzetértékelés, szakmai állásfoglalások, jelentések kialakítása mellett a Drogszakmai Civil Ombudsman szakértői hétterének biztosítása. A KCKT elnöki szerepére Dr. Szemelyácz János pszichiáter-addiktológust, a pécsi INDIT Közalapítvány elnökét, a MAT elnökségi tagját kérte fel a négy ernyőszervezet. A KCKT működését különböző szakmai munkacsoportok tevékenységére építi. A KCKT-t ezeknek a munkacsoportoknak a vezetői,  és a Testület elnöke alkotják. Részletek itt, jelentkezés június 2 éjfélig!


 
Itt a Drogszakmai Civil Ombudsman 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


A drogügyben megélt tehetetlenség érzését, végre felváltotta egy új civil esély lehetősége


a négy ernyőszervezet közös sajtóközleménye


 


Megkezdi munkáját a Drogszakmai Civil Ombudsman és feláll a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület intézménye - jelentette be a négy nagy drogszakmai ernyőszervezet, május 15-ei drogpolitikai témájú, közös civil fórumán, a Kossuth Klubban. Az itthon egyelőre ismeretlen civil ombudsmani intézmény nem közvetlenül az állampolgárok, hanem a drogszakmai szervezetek és intézmények érdekeit hivatott képviselni, az eddiginél jóval határozottabban, jogi eszközökkel és a rendszerszerű problémák feltárásával. A közjogi státusszal nem rendelkező civil megbízottnak a szakma adja a legitimitást, amely minden szakmai tudását felkínálja a hatékony képviselethez. A két új intézmény a DRO§OSULTSÁG - Egy kirekesztett társadalmi csoport kirekesztett segítőinek érdekképviselete c. projekt keretében, a Norvég Civil Alap támogatásával jön létre, a négy szakmai ernyőszervezet együttműködésében.


A közlemény teljes szövege itt olvasható.


A Drogszakmai Civil Ombudsman, Bitskey Hajnal bemutatkozóját itt közöljük.
Ismét Civil Fórum a négy ernyő szervezésében


  


 


 


 


 


 


 


A Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Addiktológiai Társaság, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége, valamint az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete az utóbbi években nagy érdeklődés mellett megrendezett civil fórumok folytatásaként Dro§osultság -  új utak a drogszakma érdekvédelmében - címmel, május 15-én, találkozóra várja a kábítószerügy területén dolgozó civil szervezeteket, szakembereket. A rendezvény idén a Kossuth Klubban lesz. Meghívó és részletes program itt.


 
2013. november 5.


„Iskola(i programok) a határon” címmel rendeztük meg a MADÁSZSZ éves konferenciáját,


az iskolai egészségfejlesztő, drogprevenciós programok sorsát, lehetőségeit és az iskolai színtér kérdéseit körüljárva.


https://madaszsz.hu/bemutat.php?ki=134


 
2013. november 22.


"Dro§osultság, egy kirekesztett társadalmi csoport segítőinek érdekképviseleti lehetőségei: a Drogszakmai Civil Ombudsman intézménye" címmel  tartott a MADÁSZSZ tematikus szekciót Siófokon, a Magyar Addiktológiai Társaság IX. Országos konferenciáján.


https://madaszsz.hu/bemutat.php?ki=135