Alapértelmezett színséma
Csatlakozzon Facebook-on

HírekBizonytalanság - mint a drogszakmai szervezetek létállapota

 

KABTöbb mint egy hónap telt el azóta, hogy március 29-én a MADÁSZSZ levélben kérte az EMMI szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkárának intézkedését a KAB-os pályázati támogatások mielőbbi kifizetése, valamint a pályázatok megvalósítási és elszámolási határidejének a kifizetések csúszásával arányos meghosszabbítása ügyében.

 

Tovább >>>


A remény vagy a szolgáltatás hal meg utoljára?

 

hal

Mi is csak bízhatunk abban, hogy a kormány intézkedései biztosítani fogják az alacsonyküszöb működését?

Tovább >>>


A Civil Kollégium Alapítvány felhívása

civil

Kedves Civil Állásfoglalást Aláírók! Két hete 101-en voltunk, mára 235 civil szervezet írta alá a civil állásfoglalást és mondtuk ki együtt, hogy az országnak szüksége van ránk, és a civil szektor megvédéséhez szükségünk van egymásra. A FB kampányunk is alakul, az elmúlt két hétben keményen dolgoztunk azon, hogy letegyük az alapokat a folytatáshoz. Többen a helyi sajtóban is felszólaltatok, pl. Szegeden, gratulálunk! Köszönjük nektek a FB megosztásokat is.

Tovább >>>


Előfinanszírozásból utófinanszírozás? – Ismét késik a KAB-os pályázatok kifizetése

kep

A 2016. évi KAB-os támogatási szerződésekben az áll, hogy a lebonyolító a támogatás összegét a „szerződés mindkét fél által történő aláírását követően, támogatási előleg formájában 15 napos határidővel, egy összegben utalja át...”. A szerződések aláírása tudomásunk szerint a legtöbb szervezet esetében három hónappal ezelőtt, még 2016. decemberében megtörtént, de a pályázatok kifizetésére a mai napig nem került sor. A pályázati finanszírozás folyósításának csúszása miatt veszélybe kerülhet a pályázati programok megvalósítása, a szervezetek munkája, és összességében a területen zajló szolgáltatások, az ellátás egésze tekintetében is számos kockázatot hordoz.

Tovább >>>


Az EMMI-vel való levelezésünk az alacsonyküszöbű programok finanszírozásáról

Ismét a szenvedélybetegek részére nyújtott alacsonyküszöbű ellátás 2017. évi támogatása témában kerestük meg Czibere Károly államtitkárt 2017. március 27-ei levelünkkel. Két anomáliára hívtuk fel az államtitkár figyelmét és ezek megszüntetésében ismételten kértük közreműködését, valamint mielőbbi válaszát.
Az előző, 2017. február 17-ei megkeresésünkre (1. sz. melléklet) a Szociális és Gyermek és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztálya válaszolt 2017. március 14-ei keltezésű levelében (2. sz. melléklet), mely levél indoklásait nem tartjuk elfogadhatónak.Civilek nélkül nem megy!

civilizacio

„Civilek nélkül nem megy: Magyarországnak szüksége van ránk” – kezdődik az állásfoglalás, amelyet immár 210 civil szervezet, köztük a MADÁSZSZ is aláírt.

Tovább >>>


A MADÁSZSZ levele az államtitkárságnak az alacsonyküszöbű programok finanszírozásáról

2017. február 17-én írtunk az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárnak, az alacsonyküszöbű programok finanszírozási lehetetlenségeiről. Kértük a közreműködését a jelzett anomáliák megszüntetésében, valamint mielőbbi válaszát az alacsonyküszöbű szolgáltatások tervezett támogatásával kapcsolatosan, hogy a tagszervezetek részére tájékoztatást tudjunk nyújtani. A levél itt olvasható.Önkéntes kommunikációs munkatársat keresünk!

 

Szereted a kíhívásokat? Önkéntes kommunikációs munkatársat keres a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége!

Tovább >>>


Tisztább kép- Nemzetközi projektzáró konferencia

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szeretettel vár minden érdeklődőt a „Tisztább kép” - együttműködési program az új szintetikus drogok feltérképezéséért, Nemzetközi Projektzáró Konferenciájára.

Tovább >>>


Ártalomcsökkentés: a felépülés első lépcsőfoka.(Limitált részvételi lehetőség!)

A Társaság a Szabadságjogokért szakmai konferenciát szervez a következő címmel: 
Ártalomcsökkentés: a felépülés első lépcsőfoka

A magyar kormány saját állítása szerint „az elmúlt hat évben szakított a tűcserékkel, és inkább a felépülés-központúság felé indította el a drogmegelőzési politikáját”. A vonatkozó szakirodalom azonban egyértelművé teszi, hogy a tűcsere és más ártalomcsökkentő szolgáltatások alapvető fontossággal bírnak a felépülés-központú megközelítés modelljében és mellőzésükkel a szerhasználók jelentős hányada nem juthat el a felépülésig - írják a szervezők.

Tovább >>>


Két napos konferencia az Új(abb) típusú szerekről

 

Változó Képletek - ÚJ(abb) szerek: kihívások, mintázatok, megoldások címmel, az EMMI Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály, Nemzeti Drogmegelőzési Koordinációs Osztályának támogatásával szakmai konferenciát rendez a Magyar Addiktológiai Társaság. 

Tovább >>>


Meghívó a Tisztább kép projekt eredményeinek bemutatására
A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) által életre hívott korai jelzőrendszer részeként indított modellprogramot az Ökumenikus Segélyszervezet 2015-ben.

A „Tisztább kép” projektet az Európai Bizottság „Bűnmegelőzési és bűnözés elleni harc” keretprogramja (ISEC) finanszírozta.

A program során az ország hat városában, húsz hónapon keresztül több mint 35 000 db fecskendőt és egyéb droghulladékot gyűjtöttünk és küldtünk laboratóriumi vizsgálatra, azért hogy - elsősorban a dizájner drogok tekintetében - pontos képet kaphassunk az intravénás droghasználók által használt anyagokról. Az eredmények bemutatására és a program záró szakmai konferenciájára 2016. december 13-án Budapesten a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban kerül sor, 10-15 óra között, hazai és külföldi előadók részvételével, melyre szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt. A rendezvény részletes programja még egyeztetés alatt van, várhatóan a napokban tudják kiküldeni a végleges napirendet és a regisztrációs lapokat. Addig is, kapcsolat:

Ökumenikus Segélyszervezet

Szociális és Fejlesztő Központ Debrecen

H-4024 Debrecen, Rákóczi u. 7.

 │ Skype: figeczkitamas

www.segelyszervezet.hu

 Eszmecsere a lelki egészségről és jó gyakorlatairól

Immár 18. alkalommal, a főszervező Ébredések Alapítvány 25 születésnapjára rendezik meg a közösségi konferenciát,amelyre tisztelettel meghívnak midnen érdeklődőt! Ezúttal a lelki egészség kerül a fókuszba, amely a megelőzést és a lelki egészség promóciót jelenti elsősorban, de persze mindezek a tényezők jótékonyan hatnak a mentális problémával élők felépülésére is. 

Időpont: 2016. október 18. kedd, 9.00-18.00 óráig. Helyszín: Országos Tisztifőorvosi Hivatal
1096 Budapest, Nagyvárad tér 2. (Heim Pál Kórházzal szemben). További információk és regisztráció az Ébredések ALapítvány honlapján: www.ebredesek.hu

 A pszichedelikus kutatás reneszánsza

Október 5-én este 7 órára az Auróra Klubba vár minket a Drogriporter Filmklubja, ahol megnézhetjük a Drogriporter új pszichedelikus szerekkel (LSD, varázsgomba, iboga, ayahuasca, MDMA stb.) kapcsolatos rövid filmjeit, majd meghallgathatunk egy beszélgetést ezeknek a titokzatos anyagoknak a fiatal magyarországi kutatóival. Ők a saját munkájuk és kutatásaik tükrében mesélnek nekünk arról, hogy milyen lebilincselően izgalmas terápiás és spirituális potenciállal rendelkeznek a pszichedelikumok, hogy mik a felelőtlen szerhasználat veszélyei és hogy milyen ártalomcsökkentő tippek adhatóak a fogyasztóknak. 

A beszélgetés résztvevői: 

- Menkó Gábor pszichológus, ELTE
- Móró Levente tudatkutató, Phd hallgató, Turku-i Egyetem
- Popovics Judit pszichológus, hallgató, Károli Gáspár Egyetem
- Szigeti Balázs fizikus, Phd hallgató, Edinburgh-i Egyetem
Moderátor: Sárosi Péter, Drogriporter

Szeretettel várnak minden érdeklődőt! Aktuális pályázatok

Alábbiakban összeszedtünk néhány aktuális pályázati kiírást, amelykből tagjaink is szemezgethetnek:

Pályázat társadalmi vállalkozás indítását tervező személyeknek globális ösztöndíjprogramban való részvételre

Tovább >>>


Kannabiszt receptre - Konferencia az orvosi marihuánáról
Szeretettel vár Mindenkit a TASZ "Kannabiszt receptre - Konferencia az orvosi marihuánáról" című eseményére, amit június 1-én tartanak Budapesten az OSA Archívumban. Az esemény részletei megtalálhatók a honlapjukon,  ezen a  linken. A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az előadásokhoz tolmácsolást biztosítanak. Az esemény facabook oldala itt található. 


Élénk vitával zajlott le az idei Civil Fórum is, VIDEÓVAL!

Közel 100 ember részvételével és élénk vitával zajlott le a "NYITNI KÉK"címmel  megrendezett idei Civil Fórum, május 11-én a Kossuth Klubban, mely ismét a négy ernyő közös szervezésében, a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Addiktológiai Társaság, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége, az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete, valamint a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) összefogásában jött létre. A délelőtti program apropóját az adta, hogy az ENSZ legmagasabb döntéshozó szerve, a közgyűlés (UNGASS) nemrégiben újra napirendre helyezte a drogkérdést és született egy sokak szerint mérsékelten progresszív állásfoglalás. A délelőtti beszélgetés résztvevői azt járták körül, hogy miként hathat mindez a hazai drogpolitikára. A kormányzati oldalt - az ernyők által közösen szervezett programon először- Nyitrai Imre, szociálpoltikáért felelős  helyettes államtitkár képviselte.

Tovább >>>


NYITNIKÉK - Civil Fórum a szakmai magárahagyatottsággal szemben

A Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Addiktológiai Társaság, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége, az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete, valamint a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) az elmúlt öt évben nagy érdeklődés mellett megrendezett Civil Fórumok folytatásaként „NYITNI KÉK” – CÍMMEL, május 11-én  TALÁLKOZÓRA VÁRJA A KÁBÍTÓSZERÜGY ÉS A TÁRSSZAKMÁK TERÜLETÉN DOLGOZÓ CIVIL SZERVEZETEKET, SZAKEMBEREKET. Az utóbbi években a szakma gyakran visszatérő élménye a kirekesztettség, a magárahagyatottság, a szakmai iránymutatás hiánya. Az idei Civil Fórum erre a helyzetre kíván reflektálni, egyrészt a hazai szakmapolitikai folyamatok nemzetközi kontextusban való értelmezésével, másrészt a társszakmák irányába való nyitás kezdeményezésével. Részletes program itt. A részvétel ingyenes, de regisztráció köteles, mely ezen a linken tehető meg.Civil Fórum 2016 május 11-én, a Kossuth Klubban

2016. május 11-én „NYITNI KÉK” címmel, drogszakmai diskurzusra hívja a szakembereket a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) és  a négy drogszakmai ernyőszervezet. A konferencia előzetes programja a csatolt dokumentumban található. Egyúttal jelezzük, hogy a MADÁSZSZ Közgyűlés új időpontja: május 11, 16 óra (a Civil Fórumot követően), helyszíne:Kossuth Klub. Mindenkit várnak szeretettel mindkét programra!

Tovább >>>


A Kúria jóváhagyta az elsőfokú ítéletet, a RÉV-nek nem kell visszafizetnie

Mint arról korábban hírt adtunk, a Szent Erzsébet Caritas Alapítvány 2015. április 8. napján jogerősen pert nyert a Magyar Államkincstárral szemben a Szekszárdi Munkaügyi és Közigazgatási Bíróságon, melynek eredményeképpen a szenvedélybetegeket segítő szolgáltatónak nem kell visszafizetnie a MÁK által korábban jogosulatlan felhasználásúnak nyilvánított normatív- jellegű támogatást és annak kamatait, az összesen 14.106.607 Ft-ot. 

Dr. Késmárki Fanni Drogügyi Civil Ombudsman MADÁSZSZnak írt tájékoztatása itt olvasható.

 

 Gépkocsira, informatikai fejlesztésre és képzésekre lehet pályázni

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma  megbízásából és nevében a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal nyílt pályázatot hirdet a támogató szolgáltatást, pszichiátriai betegek részére nyújtott közösségi ellátást és szenvedélybetegek részére nyújtott közösségi ellátást működtető és befogadott szolgáltatók feltételeinek fejlesztésére.Pályázatot nyújthatnak be azon fenntartók, akik a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 65/C. § szerint támogató szolgáltatást, illetve az Szt. 65/A. § (2) bekezdés szerint pszichiátriai, illetve a szenvedélybetegek részére a közösségi alapellátást működtetnek, arra nézve jogerős bejegyzéssel rendelkeznek a szolgáltatói nyilvántartásban, illetve az szociális szolgáltatások területi lefedettségét figyelembe vevő, jogszabály szerinti finanszírozási rendszerbe történő befogadása a pályázat benyújtásáig jogerősen megtörtént. A részletes pályázati felhívás elérhető itt. A designer drogok visszaszorítása az állam felelőssége - SAJTÓKÖZLEMÉNY

moral_panic

"A törökszentmiklósihoz hasonló eseteket nem a drogfogyasztó nők megbélyegzésével és megbüntetésével lehet elkerülni, hanem azzal, ha az állam végre komoly veszi a felelősségét a megelőzés és a kezelés terén..." A négy nagy országos drogszakmai ernyőszervezet által létrehozott Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület teljes sajtóközleménye itt olvasható.VIDEÓN az Ismerjük-e, értjük-e egymást eléggé? szakmai diskurzus előadásai

A január 21-én a MADÁSZSZ, a KCKT és az ELTE PTK által közösen szervezett szakmai diskurzus elődásai, illetve  a délutáni kerekasztalbeszélgetés és fórum megtekinthetők már videón.

A délelőtti előadások, amelyek a "Szervezeti jó gyakorlatok"esettanulmánykötet bemutatását szolgálták,  megtekinthetők itt. 
A délutáni elődások, a felépülés-központú terápia értelmezési lehetőségeiről és dilemmáiról, megtekinthetők itt. 
Kerekasztal-és fórum beszélgetés visszanézhető  itt.


Szervezeti jó gyakorlatok - LETÖLTHETŐ esettanulmány-kötet 7 történettel

"A szociális munkások a változás ügynökei....Amikor 2014-ben a MADÁSZSZ megnyerte a „Dro§osultság, egy kirekesztett társadalmi csoport kirekesztett segítőinek érdekképviselete” című NCTA pályázatát, még úgy terveztük, hogy kizárólag olyan jó gyakorlatokat szerkesztünk majd egy kötetbe, amelyek a projekt kommunikációs, érdekérvényesítési és nonprofit vállakozási képzései alatt születnek. Végül nem lettünk ilyen szigorúak és kicist tágítottunk a jó gyakorlatok értelmezésén is. ... 

Tovább >>>


Ismerjük-e és értjük-e egymást eléggé? drogszakmai diskurzus

A tervezett konferencia két részből áll. Első felében a MADÁSZSZ „Dro§osultság – egy kirekesztett társadalmi csoport kirekesztett segítőinek érdekképviselete” elnevezésű, NCTA (azonosító: 2013-4196-M1) projekt keretében összeállított, szervezeti „jó gyakorlatokat” tartalmazó esettanulmány kötet kerül bemutatásra. A kötetben arra kerestünk válaszokat, hogy civil szakemberekként miként lehetünk a „változás ügynökei” ? A szakmai találkozó második részében kíváncsiak leszünk arra, hogy a kormányzat most hogy látja, vajon milyen módon erősödött a felépülés – központú szemlélet Magyarországon, a. „Tiszta tudat, józanság, küzdelem a kábítószer-bűnözés ellen” Nemzeti Drogellenes Stratégia 2013-2020 c. dokumentum országgyűlési elfogadása óta és mit várhatunk e tekintetben a 2015 novemberében elfogadott szakpolitikai/cselekvési programtól?  Mit gondolnak a felépülési-központú szemlélet hazai értelmezéseiről és gyakorlati megvalósításairól a hazai szakemberek? 

Tovább >>>


Se drogstratégia, se pénz, se politikai szándék egyelőre a fővárosban! VIDEÓVAL

 

Hepatitis és HIV járványveszély, a nemzetközi városi drogpolitikák jó gyakorlatainak teljes negligálása, problémás kerületek közti együtt NEM működés és nulla forintos budapesti drogkezelés.

Nincs okunk bizakodásra, ha  a budapesti drogjelenség kezelését reméljük a Fővárostól. Tőlük, bár a téma okán kiemelt meghívottak voltak,  senki sem jött el a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) „Fővárosi drogpolitika: helyzetkép, problémák és megoldások" című december 7-i konferenciájára.  A Drogriporter beszámolójában megtekinthetők az elhangzott előadások.

Tovább >>>


Az Élő Jelentés MAT szekciójának előadásai

A Magyar Addiktológiai Társaság november 25-27 között, Siófokon megrendezett X. kongresszusán "Élő jelentés a magyarországi droghelyzetről" címmel tartottak szekciót a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület képviselői. A szekció előadásai itt tekinthetőek meg:KCKT szakmai találkozó a fővárosi droghelyzetről

 

„Fővárosi drogpolitika: helyzetkép, problémák és megoldások” címmel találkozóra várja a kábítószerügy területén dolgozó civil szervezeteket, szakembereket a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT). A találkozó tervezett programját a mellékletben olvashatják.

Tovább >>>


Nemzetközi konferencia a MADRISZ megalakulásának 20. évfordulóján

A Magyarországi Drogterápiás Intézetek Szövetsége, megalakulásának 20. évfordulójára,  nemzetközi konferenciát szervez 2015. november 6-án pénteken, amire minden hazai szakembert szeretettel várnak. A szakma hazai képviselői mellett jelen lesz Peter Vamos, a kanadai Portage ellátórendszer igazgatója, Dr. Thomas Legl, az EURO- TC (European Treatment Centers for Drug Addiction) elnöke és Roland Simon,az EMCDDA képviselője is. 

Helyszín: Emberbarát Alapítvány, 1105 Budapest, Cserkesz u. 7-9.
A részletes program letölthető innen. 


Ombudsmani jelentés a XIII. kerületi tűcsere megszűnése ügyében

"...felkérem Budapest Főváros XIII. kerületének polgármesterét, hogy – a kerületi stratégiával összhangban – vizsgálja meg annak a lehetőséget, hogy milyen helyszínen lenne továbbfolytatható a kerületben, a helyi lakosok indokolatlan zavarása nélkül a megszűnt tűcsere programot pótló, mobil ártalomcsökkentő szolgáltatás" - áll többek közt az alapvető jogok biztosának  AJB-1271/2015. számú ügyében tett jelentésében, a javaslatok közt. Az októberben nyilvánosságra hozott jelentés teljes szövege itt olvasható.Sajtótájékoztató az elkészült ÉLŐ JELENTÉS-ről

 

 

 

 

 

 

 

Október 15-én délután 2 órakor a budapesti Mozsár Kávézóban tartjuk az elkészült ÉLŐ JELENTÉS A MAGYARORSZÁGI DROGHELYZETRŐL c. dokumentum sajtóbemutatóját, amely 92 drogszakember  véleménye alapján készült, és amely most a  Nemzeti Drogellenes Stratégia elfogadásának 2. születésnapja apropóján kerül nyilvánosságra.  A Jelentést bemutatják a készítő Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület vezetői és tagjai: Szemelyácz János elnök, Paksi Borbála, kutatási munkacsoport, Felvinczi Katalin- prevenciós munkacsoport, Csorba József - kezelés-ellátás munkacsoport, Topolánszky Ákos - drogpolitikai munkacsoport és Csák Róbert ártalomcsökkentő munkacsoport. A sajtótájékoztatóra mindenkit szeretettel várunk, a MEGHÍVÓ itt látható. 

Tovább >>>


ÉLŐ JELENTÉS A MAGYARORSZÁGI DROGHELYZETRŐL - a Nemzeti Drogellenes Stratégia 2. születésnapján

Az elmúlt 5 évben jelentős mértékű kedvezőtlen változások érzékelhetők mind a drogpolitika (szabályozás, finanszírozás, politikai klíma), mind a prevenció, a kezelés és az ártalomcsökkentés területén. A szakemberek többsége a hazai drogpolitika legmeghatározóbb problémájaként és kihívásaként az új típusú pszichoaktív (dizájner) szerhasználatot valamint az alkoholfogyasztást azonosította, döntéshozói aktivitást pedig kizárólag a széles közvélemény felé könnyen prezentálható, kriminalizácilós, rendészeti megoldásokban érzékel – olvasható ki a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület által készített és október 15-én, sajtótájékoztatón bemutatott ÉLŐ JELENTÉSBŐL. 

Tovább >>>


Lépj velünk! Pályázat társadalmi innovációk támogatására

 

 

 

 

 

 

 

Az UniCredit Alapítvány a NESsT Magyarország közreműködésével pályázatot írt ki magyarországi székhelyű nonprofit szervezetek számára. A „Lépj Velünk – Társadalmi innovációs program” keretében olyan projektek pénzügyi és szakmai támogatására lehet pályázni, amelyek hátrányos helyzetű csoportokat innovatív módon segítenek hozzá ahhoz, hogy saját erőfeszítéseik és tevékenységük révén javítsanak életminőségükön. A szakmai zsűri értékelését követően a maximum négy legígéretesebb pályázó összesen 60.000 euró összegű vissza nem térítendő pénzügyi támogatást és 6 hónapnyi szakmai és készségfejlesztési támogatást kap. Határidő: 2015. október 31.

Tovább >>>


Végre megnyithatott az első gyermekaddiktológiai intézmény, Szatymazon!

Nem volt egy egyszerű történet, de megszületett a döntés, elindulhatnak! A hivatalos szakmai megnyitó után, amelyről mi is részletesen beszámoltunk itt,  fél évet kellett  még várni arra, hogy július elsejétől fogadhassák a fiatalokat.   A most megnyílt szatymazi intézmény 10-18 éves fiatalokat fogad egyelőre tíz férőhelyen, de már további fejlesztésben gondolkodnak. Arany Zoltán intézményvezetővel a Drogriporter készített interjút az örömteli hír kapcsán. Nem elég a tiltás, intézményrendszeri újjáépítés és több forrás kell a drogügynek! SAJTÓKÖZLEMÉNY

A szakmai szervezetek azt kérik a politikai döntéshozóktól, hogy ne tudják le a designer drogokkal kapcsolatos kötelezettségeiket az új szerek betiltásával – hanem gondoskodjanak a megelőzés, a kezelés és az ártalomcsökkentés intézményeinek újjáépítéséről és forrásainak biztosításáról.   

A négy országos drogszakmai ernyőszervezet által létrehozott Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület Drogellenes Világnap kApcsán kiadott sajtóközleménye itt olvasható.Hoz-e a herbál para paradigmaváltást? Beszámoló az idei civil fórumról

Az addiktológiai ellátórendszer nincs felkészítve a designer szerhasználók tömegeire. Sok szakmai szervezet és intézmény teljes létbizonytalanságban vagy megszűnőben van, holott az új típusú szerek meghatározóak lettek a kábítószerpiacon.  A civilek teljes paradigmaváltást sürgettek a hazai drogpolitikában, és többen követelték, hogy a nemzeti háttérintézmények  végezzék a munkájukat.  A nemzeti drogkoordinátor idénre egy milliárd, jövőre másfél milliárd forinttal remél többet a drogügynek, de ígérni nem tud semmit, mondván nem rajta múlik. A négy nagy drogszakmai ernyőszervezet találkozóján, a Herbál Para c. civil fórumon a szakemberek saját tapasztalataikra épülő, ún. élő jelentést, szubjektív helyzetértékelést készítettek, amelynek írott változatát hamarosan nyilvánosságra hozzák.

Tovább >>>


Beszámoló az iskolai szociális munkások szakmai tanácskozásáról

Az Iskolai szociális munka bevezetésének előkészítése című projektzáró tanácskozásra került sor 2015. május 28-án, a Wesley János Lelkészképző Főiskolán, az Iskolai Szociális Munkások Egyesülete szervezésében.  A résztvevők különböző szervezetektől érkeztek, jelen voltak gyermekjóléti szolgálatban dolgozó leendő iskolai szociális munkások, pályázati programból finanszírozott civil szervezetek által foglalkoztatott és az iskola alkalmazásában álló iskolai szociális munkások. AZ ISME tanácskozás összefoglalója itt olvasható, minimum javaslataik az iskolai szociális munkás programok felé itt vannak összegyűjtve. A TUDATMÓDOSÍTÓ FINÁLÉ - TEDx beszámoló

TEDx Danubia, 2015. május 21.

Uránia Nemzeti Filmszínház

 

Szenvedély, civil kurázsi, női közösségek. Ezt a három dolgot írtam az előzetes jelentkezésembe, amikor azt kérték a TEDx Danubia  2015 szervezői, hogy írjunk valami személyeset, miről beszélgetnék szívesen a szünetekben a megjelentekkel. Már csak ezért sem bírok tárgyilagos és távolságtartó  lenni, amikor a szigorúan „tilos a nyakkendő”-s eseményről írok, mint a MADÁSZSZ delegáltja. Meg azért sem, mert egész nap izgultam egy kollégámért, aki utolsó prózai fellépőként volt jegyezve a programban. Feriért, Dávid Ferenc szociológus kollégámért és barátomért, aki ha jól sejtem, a hazai TEDx Danubia történetében az első drogszakember előadó volt.  Érett már ez, na, de ne rohanjunk előre! Elöljáróban legyen elég annyi, elfogultság nélkül, hogy az egész napot végigültem, és határozottan állítom, hogy egyetlen előadás volt, amelyikbe beletapsoltak már közben is.

Tovább >>>


HERBÁL- PARA, civil fórum a drogszakmai szervezeteknek és szakembereknek

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább >>>


Forrásteremtés a civil szférában

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább >>>


Részvételi lehetőség a Tilos Rádió Maratonján

 

 

 

 

 

 

 

 

A Tilos Rádió meghív minket, civileket az éves fundraising bulijára, a Tilos Maratonra, mely június 5-13. között kerül megrendezésre Budapesten, a Dürer kertben. Az idei évben a Tilos Rádió szeretne a civilekre még több figyelmet szentelni és célja, hogy minél szélesebb körűen bemutathassa a magyar civil szektor sokszínűségét és segítsen kapcsolatot teremteni a hallgatók és a civil szervezetek között. 2014 decemberében elindult a Civilizáció elnevezésű új civil műsoruk, melynek fő célja, hogy minél több civil szervezetnek adjon megjelenési lehetőséget, különös tekintettel a kevéssé ismert és vidéki szervezetekre. 50 szervezetet tudnak fogadni.  Jelentkezés május 10-ig.  További részletek itt.Megjelentek az idei KAB-os pályázatok

Örömteli hír, hogy  - sok év gyakorlatától eltérően, de a tavalyi évhez hasonlóan - idén is már most, tavasszal megjelentek a szakminisztérium kábítószerügyi pályázatai.  Négy nagy kategórában hirdetett az EMMi idén is pályázatot, itt olvashatók a kiírások és a pályázati útmutatók is. 

Tovább >>>


A Drogszakmai Civil Ombudsman pert nyert az állammal szemben

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább >>>


Egy év nyomás alatt - bulizz a norvégos szervezetekkel!

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább >>>


Nyílt levél a fővárosi önkormányzat tagjainak

"Elfogadhatatlan, hogy egy olyan világvárosnak, mint Budapest, nincsen drogstratégiája, drogkoordinátora és 2010 óta egyetlen pályázatot sem írt ki a kábítószer-fogyasztás megelőzésére, kezelésére vagy ártalmainak csökkentésére. Arra kérjük a képviselőket, hogy szerezzenek érvényt az ombudsman állásfoglalásában megfogalmazottaknak, tűzzék napirendre a fővárosi droghelyzet tárgyalását és hozzanak határozatot a Fővárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum létrehozásáról. Sürgős döntésekre van szükség a járványveszély elhárítására, ez pedig nem lehetséges anélkül, hogy a kockázatnak kitett csoportok zavartalanul hozzáférhessenek a HIV és hepatitis szűréshez és tanácsadáshoz, illetve a tűcsere programokhoz."- fogalmaznak a négy nagy szakmai ernyőszervezet képviselői abban a nyílt levelélben, amelyet a fővárosi önkormányzat képviselőinek írtak a Budapesten kialakult krízishelyzetről. A teljes levél itt olvasható.

 Nagy Civil Futás a civilek 1 %- áért

Április 26-án kerül megrendezésre a Nagy Civil Futás elnevezésű jótékonysági futóverseny a szentendrei Skanzenben. Az esemény arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az adó 1% felajánlásával bárki támogathatja a civil szervezetek munkáját és az általuk képviselt ügyeket.

Az 5K futás útvonala a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén, mesés tájakon halad végig: szőlőskertek, pincék, malmok, kovácsműhelyek és kis házikók között, pajtákon keresztül. A terep változatos, a talaj leginkább gyep, ami nem teljesen egyenletes. A futás minden korosztály számára teljesíthető, nincs szintidő! További infók a futásról és a programról itt. A Nagy Civil Futás a “Tudtad-e?” civil kommunikációs kampány záróeseménye, mely a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg.

Tovább >>>


Pro Bono-val a drogügyért is?

 

 

 

 

 

Lassan 20 éves, mások által stigmatizáltnak mondható,  egyébként progresszív és jól képzett, mégis nagyon magányos, sőt magára hagyott drogszakma keresi a hiánypótló kompetenciáit szívesen a hazai szenvedélyügy szolgálatába állító, kihívásokat szerető, támogató párját, az üzleti szektorból! Kerítésfestők kíméljenek! A válaszokat Pro Bono jeligére várják.

Tovább >>>


CSATLAKOZTUNK! A MACI nem valami ellen, hanem a civil szervezetekért kampányol

Elsők között csatlakozott Szövetségünk  a MACI kampányhoz, sőt, örömmel tapasztaltuk, hogy már több tagszervezetünk önállóan is résztvesz a kampányban.

A MACI a magyar civilszervezetek közösségét jelképező figura.

A MACI segítségével mutatjuk meg mindenkinek, hogy milyen sokszínűek is vagyunk és mennyire megkerülhetetlen a munkánk: mennyi pozitív változás, segítés, érdekképviselet, gondoskodás, tanácsadás, támogatás, igazságkeresés, jótékonyság és még sok-sok egyéb tevékenység kötődik hozzánk. Azt reméljük, hogy a MACI érthetővé, befogadhatóvá és láthatóvá teszi mindenki számára a civilszervezetek tevékenységét, üzeneteit, tenni akarásukat. Bemutatja, hogy milyen munkát végez a Magyarországon működő több tízezer civilszervezet, és elmondja: hazánk jövője nélkülük elképzelhetetlen. A MACI kampányhoz bármely bejegyzett, aktív, átlátható működésű civilszervezet csatlakozhat, amely nem végez pártpolitikai tevékenységet.

Tovább >>>


Pályázati lehetőség szervezetek 1%-os kampányához

Az Érthetően az Egészségért Alapítvány közreműködve az Egészségügyi Média Szövetséggel pályázatot hirdet civil szervezetek számára a 2014. évi személyi jövedelemadó bevalláshoz kapcsolódó helyi vagy országos szintű kampányok támogatására. Jelentkezés: 2015. január 28-tól! A pályázatok benyújtási határideje: 2015. március 20. Részletek itt.

 Négy napos nonprofit vállalkozási tréning a NEsST-tel

A „Dro§osultság.." c. NCTA makroprojektben keretében 4 napos, nonprofit vállalkozás témájú tréningre kerül sor, két csoportban, a projektbe bevont szervezetek számára, a NESst közreműködésével. A NESsT Nonprofit vállalkozási képzésének célja, hogy a civil szférában tevékenykedők számára bepillantást biztosítson a nonprofit vállalkozás lehetőségeibe és korlátaiba, segítve a szervezet felkészültségének vizsgálatát, valamint az üzleti tervezés alapjainak elsajátítását, interaktív, gyakorlatias módon. Jelentkezési határidő február 6, ezen az online felületen.

 Észrevételeink a 2015-2016-os Szakpolitikai Program tervezetéhez

 

 

 

 

 

 

 

A MADÁSZSZ eredetileg három munkanapot kapott arra, hogy a két éves, 2015-2016-os Szakpolitikai program anyagát véleményezze. Miután elnökségünk jelezte, hogy  a kért szűk határidőben a  felkérésnek eleget tenni nem áll módjában, a mellékelt észrevételeket küldtük el február 3-án a Kábítószerügyi Tanácsnak. Mivel sajnos a tervezet nem nyilvános, így azt publikussá tenni nem tudjuk, de amint szövetségünk megkapja az államtitkárság által véglegesnek tartott anyagot, arról haladéktalanul tájékoztatni fogunk.Nemzetközi Gyermek- és Tinédzseraddiktológiai Konferencia áprilisban

 

 

 

 

 

 

Már a Szatymazi serdülő-rehabilitációs intézet tavaly évvégi megnyitó konferenciáján is jól érzékelhető volt számunkra, hogy milyen nagy szakmai igény van a téma diskurzusára és hogy mekkora vákuum van e téren a hazai ellátórendszerben. Most a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet - Nemzeti Drogmegelőzési Iroda és

Tovább >>>


A KCKT-tól intenzívebb közös munkát, a Drogszakmai Civil Obusdmantól sokat remélnek a szervezetek

 

 

 

 

 

 

A "Dro§osultság – EGY KIREKESZTETT TÁRSADALMI CSOPORT KIREKESZTETT SEGÍTŐINEK ÉRDEKKÉPVISELETE” című projekt célja a drogszakma támogatása az aktuális társadalmi körülményekre reflektáló proaktív alkalmazkodásában (I), valamint a terület érdekérvényesítési tevékenységének javítása (II). A projekt keretében zajló fejlesztéseket, változásokat, a projektbe bevont szervezetek véleményét folyamatosan nyomon követjük. Ez a rendszeres monitoring a projekt futamidejének felénél kiegészült egy ún. félidős értékeléssel, melynek révén lehetőség nyílott a vélemények ütköztetésére, a felvetődő problémák átbeszélésére, projektről való személyes diskurzusra. Az értékelés, azon túlmenően, hogy visszajelzésekkel szolgál a MADÁSZSZ számára a projektben végzett munkájáról, (itt tekinthető meg a visszajelzéseket tartalmazó félidős értékelés) lehetővé teszik a projekt 2. időszakára tervezett tevékenységek aktuális igényekhez való igazítását is (itt tekinthető meg az projekt újragondolását is tartalmazó, a találkozón elhangzott előadás)Végre megnyithatott az első gyermekaddiktológiai intézmény, Szatymazon!

Nem volt egy egyszerű történet, de megszületett a döntés, elindulhatnak! A hivatalos szakmai megnyitó után, amelyről mi is részletesen beszámoltunk itt,  fél évet kellett  még várni arra, hogy július elsejétől fogahassák a fiatalok.   A most megnyílt szatymazi intézmény 10-18 éves fiatalokat fogad egyelőre tíz férőhelyen, de már további fejlesztésben gondolkodnak. Arany Zoltán intézményvezetővel a Drogriporter készített interjút az örömteli hír kapcsán. Senkit sem érdekel az ombudsmani jelentés tartalma?

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább >>>


Fókuszban a Kölyök - konferencia az új szatymazi rehabon

Az SZKTT ESZI Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum, a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége és Szatymaz Község Önkormányzata „Fókuszban a Kölyök” (szenvedélyek útvesztőjében) címmel konferenciát szervez 2014. november 13-án. A konferencia apropóját az az örömteli esemény adja, hogy ezen a napon hivatalosan átadásra kerül Magyarország első, kifejezetten serdülőkorúaknak szóló szenvedélybeteg rehabilitációs intézménye, a Szeged melletti Szatymazon. Az új intézmény a DAOP 4.1.2./B-11-2011-0001 projekt, illetve Szatymaz község példaértékű támogatásával valósult meg. A rendezvény szervezőiként szeretnénk, ha a megnyitó aktusa a hazai addiktológiai, egészségügyi és szociális szakma közös ünnepe is lenne, és ha a találkozó módot adna nekünk a célcsoportot és a területet érintő problémákkal való közös szembenézésre, kérdésfeltevésekre is. További információk, részletes program, meghívó, jelentkezési lehetőség itt.

Tovább >>>


Drogszakmai Civil Ombudsmani kereset KENYSZI bírság ügyében

 

 

 

 

 

 

"Dr. Bitskey Hajnal civil drogügyi ombudsman jogi képviseletével bírósági keresetet adtunk be a Magyar Államkincstár másodfokú Határozata ellen. A Határozat 14.106.607,- Ft visszafizetési kötelezettséget állapított meg, jogosulatlan igénybe vételre hivatkozva. A jogosulatlan igénybe vételt a KENYSZI (Központi Elektronikus Nyilvántartás a Szolgáltatást Igénybevevőkről) elektronikus jelentési rendszerből lekért adatok alapján állapították meg."- írja a MADÁSZSZnak  Kálóczi Andrea, a szekszárdi RÉV vezetője abban a levélben, amelyben beszámol nekünk arról, hogy  miután több illetékes országos szervnél jelezték a problémát, de meghallgatást, konkrét segítséget nem kaptak, a DCO-hoz fordultak. Dr. Bitskey Hajnal ügyvédnő elvállalta a jogi képviseletet. Részletes beszámoló itt.

Tovább >>>


Adjuk Össze! pályázati felhívás közösségi adománszervezéshez

 

A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány működteti az adjukossze.hu közösségi adománygyűjtő felületet, amelyen keresztül nonprofit szervezetek kezdeményezéseit támogathatják az adományozók online bankkártyás fizetés segítségével. Jelen pályázat keretében arra kapnak lehetőséget a nyertes civil szervezetek, hogy az adjukossze.hu felületen ingyenes mentorálás és online kommunikációs képzés segítségével folytassanak le egy közösségi adománygyűjtő kampányt valamely megvalósítandó kezdeményezésük finanszírozásához. Pályázati határidő: 2014. szeptember 28.

 


Érdekérvényesítési tréning a bevont szervezetek számára

 

 

 

 

 

Tisztelt Kollégák, Munkatársak!

„Dro§osultság – egy kirekesztett társadalmi csoport kirekesztett segítőinek érdekképviselete” c. NCTA makroprojektben megvalósuló 3 napos,érdekérvényesítés témájú tréning két csoportban kerül lebonyolításra a projektbe bevont szervezetek számára. Az alapvető ismeretek és gyakorlati készségek elsajátításán túl a képzés fő célja, hogy a résztvevők képessé váljanak megfelelően alkalmazni a kommunikációs, érdekérvényesítési és döntésfacilitálási eszközöket annak érdekében, hogy az érintett területen és közösségekben érvényre tudják juttatni célkitűzéseiket. A résztvevők többek között megismerhetik az érdekérvényesítés szereplőit és motivációikat, az alkalmazási lehetőségeket és eszközöket, a közösségfejlesztés főbb irányait, az állampolgári részvétel lehetséges formáit és eszközeit, a demokrácia technikák elméleti alapjait, gyakorlati lehetőségeit, valamint a döntésfacilitálás eszközeit (pl. állampolgári tanács, Open Space, Disputa technikák). Különös hangsúlyt fektetünk képzésünkkel a helyi szintű érdekérvényesítés, helyi döntési lehetőségek és akciótervezés témákra. Kérjük a szervezeteket, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségüknek megfelelően jelentkezzenek a képzésre, a kiküldött levélben megjelölt  online felületen! A jelentkezés határideje: 2014. szeptember 15.

Tovább >>>


Csatlakoztunk az 5Pont Budapest kampányhoz

 

 

 

"Olyan Budapestet képzelünk el, ahol nemcsak hogy mindenkinek egyenlő jogai vannak, de egyenlő esélyei is, hogy élhessen ezekkel. A közösségünk életében való részvétel elől el kell görgetni az akadályokat, álljanak azok a babakocsik vagy a kerekesszékek előtt, vagy beszéljünk akár a szociális helyzetről, a lakhatásról, az oktatásról. Mindenkinek meg kell adni az esélyt arra, hogy része tudjon lenni a közösségnek. része tudjon lenni a közösségnek.

Tovább >>>


Új finanszírozási stratégiák egy amerikai szakembertől

 

Az Amerikai Nagykövetség interaktív workshopokat szervez a civil szféra képviselői és fiatal vállalkozók számára a FIVOSZ-szal együttműködésben Budapesten, Debrecenben és Pécsett 2014. szeptember 15-19. között. Képzés időpontja:2014. szeptember 15. - 2014. szeptember 19. Jelentkezési határidő:2014. szeptember 8. Az USA-ból érkező meghívott előadó Hope Lyons, a Rockefeller Brothers Fund Programmenedzsment Igazgatója, aki a fundraising és adományozás témakörének szakértője. Interaktív workshopjain az érdeklődők új finanszírozási stratégiákkal ismerkedhetnek meg, amelyek elengedhetetlenül fontosak egy szervezet fenntarthatóságához. Az események ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek!Regiszráció: További infók itt.Bennünk élő hatalom

 

avagy kell-e tanulnunk a közösségfejlesztő szakemberektől?

 

A drogügy hazai történetének legnagyobb drámája nem az, hogy itt vannak a designer szerek, hogy népszerűbb tiltani, mint együttműködni, hogy segítő szakemberek helyett rendőrök kerülnek az iskolákba, hogy lassan a csapból is alkohol folyik, vagy hogy stadionokban sajnos nem lehet hatékony drogmegelőzést végezni vagy felépülni. Hanem még mindig a valós társadalmi diskurzus hiánya a hazai szenvedélypolitikában. Barna Erika jegyzete.

Tovább >>>


Hiába kellene több pénz a közösségi ellátásoknak, jövőre sem lesz

 

Bár a szakminisztérium és a Nemzeti Drogkoordináció többször, több lépésben is kérte a szakmai szervezeteket, jelezzék, a következő három éves időszakra milyen nagyságrendű támogatást tartanának reálisnak a szenvedélybetegek közösségi  ellátására, idén mégsem ír ki új pályázatot  az állam, hanem szerződést hosszabbít, ugyanolyan feltételekkel.  A szakma jelentős változásokat tartott volna indokoltnak, hiszen az alacsonyküszöbű programok esetében jelezte, hogy az eddigi támogatások többszörösével működtethetők csak a szolgáltatások, és egy részletes, jól átlátható sávos rendszert javasolt. Hiába, maradnak az idei számok. A különösen nehéz helyzetben lévő programok esetében, pl. tűcserék ez nagyon súlyos helyzeteket teremthet. Itt messze nem fejlesztési igényeket jeleztek, pusztán egy kiszámíthatóbb rendszer szükségességét indokolták a szakemberek. A kormány döntéséről a  Nemzeti Rahabilitációs és Szociális Hivatal levélben tájékoztatta ma az érintetteket. A levél itt olvasható.Nyerteslista és újabb NCTA pályázati kör szeptemberben

A Norvég Civil Támogatási Alap közleménye: a július 4. és 14. között tartott bíráló bizottsági ülések, majd a 17-i Jóváhagyó Testület döntése értelmében 47 közepes (pályázatonként elnyerhető maximális összeg 70 000* €) és 89 kisprojekt (pályázatonként elnyerhető maximális összeg 20 000* €) részesül támogatásban.

A nyertesek közt van két tagszervezetünk is, az ArtÉra ALapítvány és a Drog-Stop Budapest Egyesület, gratulálunk nekik!

Várhatóan szeptember elején hirdetik meg a lebonyolító alapítványok a harmadik és egyben utolsó pályázati felhívást, a már ismert 7 témakörben és ismét csak két méretkategóriában: a közepes projektekre legfeljebb 50 000 eurót, a kicsikre pedig 15 ezret lehet majd elnyerni. További infók: norvegcivilalap.hu

Tovább >>>


Diókert Ambulancia - új pszichiátriai és addiktológiai rendelő Bp-en

 

 

 

 

 

 

 

A 17 éve az elesettek, kirekesztettek, ellátatlanul élők (elsősorban hajléktalanok) számára szolgáltatásokat nyújtó Diótörés Alapítvány a Norvég Alap támogatásával megnyitotta pszichiátriai és addiktológiai szakorvosi rendelőjét, a Diókert Ambulanciát. A Budapesten működő új pszichiátriai és addiktológiai szakorvosi rendelő az OEP által finanszírozott, területi megkötés és beutaló nélkül igénybe vehető, DE érvényes TAJ-szám elengedhetetlen! (forrás: www.csagyi.hu)További infók itt.

Tovább >>>


Senkit sem érdekel az ombudsmani jelentés tartalma?

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább >>>


Több kollégánk, tagunk is kitűntetést kapott az ENSZ Kábítószer-ellenes Világnapja alkalmából

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább >>>


Gittlegylet buli-meghívó, a szabadság szellemében

 

Mint magunk is a Norvég Civil Támogatási Alap egyik támogatott szervezete, egy különleges meghívót kaptunk a magyarországi pályázatkezelő alapítványoktól. Ott a helyünk!

 

Kedves Barátaink!


Fontos nektek a szabadság, az emberi jogok, a demokrácia helyzete, az esélyegyenlőség? Bánt benneteket, hogy vannak, akik nem értik, miért is fontos, mi is a szerepe a civil szervezeteknek, a civil kurázsinak egy valódi demokráciában? Fáj neked, hogy a politika, a hatalmasok játékszernek gondolnak bennünket?

Tovább >>>


Hiába kellene több pénz a közösségi ellátásoknak, jövőre sem lesz.

 

Bár a szakminisztérium és a Nemzeti Drogkoordináció többször, több lépésben is kérte a szakmai szervezeteket, jelezzék, a következő három éves időszakra milyen nagyságrendű támogatást gondolnának a szenvedélybetegek közösségi  ellátására, idén mégsem ír ki új pályázatot  az állam, hanem szerződést hosszabbít, ugyanolyan feltételekkel.  A szakma jeentős változásokat tartott volna indokoltnak, hiszen az alacsonyküszöbű programok esetében jelezte, hogy az eddigi támogatások többszörösével működtethetők csak a szolgáltatások, és egy részletes, jól átlátható sávos rendszert javasolt, hiába. Maradnak az idei számok. A különösen nehéz helyzetben lévő programok esetében, pl. tűcserék ez nagyon súlyos helyzeteket teremthet. Itt messze nem fejlesztési igényeket jeleztek, pusztán egy kiszámítható rendszer szükségességét indokolták a szakemberek. A kormány döntéséről a  Nemzeti Rahabilitációs és Szociális Hivatal levélben tájékoztatta ma az érintetteket. A levél itt olvasható.Média megjelenések az új Drogszakmai Civil Ombudsmanról

Bitskey Hajnal, ügyvéd,  Magyarország első  Drogszakmai Civil Ombudsmanja május 15-én, az ernyőszervezetek IV. Civil fórumán kezdte meg hivatalosan is megbízatását. Munkájával nem valami ellen, hanem sokkal inkább valami mellett szeretne eredményeket elérni. Elsősorban a drogszakmai területeken tapasztalható mintázatszerű problémákra kívánja felhívni a figyelmet, azokban az esetekben fog vizsgálatokat indítani, jelentéseket készíteni és ha kell, jogi lépéseket tenni, a tapasztalt jogsértések orvoslására. Feladatának tekinti, hogy az alapjogok biztosával élő és jó kapcsolatot ápoljon, s hogy megbízatása alatt sikerüljön elérnie, hogy a drogtéma is kiemelt területe legyen a közjogi méltóságként, parlament által elismert ombudsmannak. A civil fórumon és utána is élénk média figyelem kísérte  a Drogszakmai Civil Ombudsmant. A Dro§osultság című konferencián tartott civil ombudsmani bemutatkozóról videót itt láthatunk. Köszönet a TASZ videós csapatának!További média megjelenések itt.

Tovább >>>


Jelenkezés közösségi-kommunikációs tréningre

Ahogy azt a május 15-ei Civil Fórumon egyeztettük, a „Dro§osultság – egy kirekesztett társadalmi csoport kirekesztett segítőinek érdekképviselete” c. NCTA makroprojektben megvalósuló 2 napos közösségi kommunikáció-social marketing tréning két csoportban kerül lebonyolításra a projektbe bevont szervezetek számára.

Célunk, hogy a képzés átfogó jelleggel érintse az online-közösségi kommunikáció legfontosabb elemeit, elméleti és gyakorlati oldalról is bemutatva a területen nélkülözhetetlen eszközöket. Szeretnénk elérni, hogy a civil szférában dolgozó résztvevők megértsék, átlássák és kipróbálják az online-közösségi kommunikáció rendszerét és meghatározó platformjait, csatornáit.

Tovább >>>


Itt a Drogszakmai Civil Ombudsman

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább >>>


Ismét Civil Fórum a négy ernyő szervezésében

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább >>>


Beszámoló a 2014-es évi rendes közgyűlésünkről

Szövetségünk 2014. április 24-én megtartotta idei éves rendes Közgyűlését. A Közgyűlés egyhangúlag elfogadta a MADÁSZSZ 2013–as szakmai és pénzügyi (eredmény, mérleg) beszámolóját. Közhasznúsági jelentésünk május 31-ig kerül fel honlapunkra. Miután a szervezet korábbi tisztségviselőinek mandátuma lejárt, megtörtént az esedékes vezetőségválasztás. Tagságunk az elnökséget újraválasztotta, a felügyelő bizottság tagjai Berkei Éva, Matusek Zsuzsa és Szabó Gábor lettek. Az alapszabály kötelező módosítása mellett, fontos kérdésként merült fel a tagdíjak megvitatása is. Az utóbbi időben több szervezetünk is jelezte, hogy komoly finanszírozási problémái miatt, a MADÁSZSZ-tagdíj kifizetése megoldhatatlannak tűnik számára, így a jelenleg is érvényben lévő kedvezményes fizetési lehetőségek mellett, a Közgyűlés döntött egy ún. szolidaritási alap létrehozásáról is. Az alap célja a fizetni nem képes tagszervezetnek tagdíjfizetési kötelezettségének átvállalása, a befizetett tagdíjak 10%-ának erejéig. Ez az aktuális tagdíjfizetési helyzet alapján jelenleg 3 szervezetnek nyújthatna segítséget. Az alap működtetési elvének és a mérlegelési szempontrendszer kidolgozására az Elnökség kapott megbízást.

A közgyűlésen bemutatásra kerültek a jelenleg folyó “Dro§osultság - EGY KIREKESZTETT TÁRSADALMI CSOPORT KIREKESZTETT SEGÍTŐINEK ÉRDEKKÉPVISELETE" című, és az EGT/NORVÉG Civil Támogatási Alap támogatásával megvalósuló projektünk eddigi eredményei és jövőbeli tervei is. A tagság figyelmét felhívtuk a május 15-én, immáron hagyományosan megrendezésre kerülő Civil Fórumra, amely évről-évre a négy drogszakmai ernyőszervezet közös szakmai találkozójaként, áttekinti a hazai drogpolitikai történéseket és megoldásokat keres a felmerülő problémákra. Az esemény meghívóját az április 28-ai héten tesszük közé.

Tovább >>>


Országos KEF konferencia, zanzában


"A helyi stratégiák megalkotása és megvalósítása a Nemzeti Drogellenes Stratégia tükrében" címmel, országos konferenciára hívta össze a kábítószer egyeztető fórumokat az NCSSZI és a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda, március 10-én. Kiss Norbert helyettes államtitkár (EMMI Sportért-és ifjúságért felelős Államtitkárság) bevezetőjében elmondta, hogy újragondolták a KEF-ek feladatát, aminek alapelveit a tavaly elfogadott és mára már jól ismert Nemzeti Drog-ellenes Stratégia, vagyis a Tiszta tudat, józanság 2014-2020-ig tervezett programjából ismerhetünk. Sajnos a konferencia szervezői kizárólag előadásokat terveztek e napra, a feszített programú találkozón intenzív szakmai diskurzusra, tapasztalatcserére, fórumra nem került sor. Részletes beszámoló itt.

Tovább >>>


Új Szerek, Új (Kliens)Utak konferencia a 4 ernyő szervezésében

2014. március 27-28-án kerül megrendezésre az  a szakmai konferencia, amelyet a Magyar Addiktológiai Társaság, a  Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége, valamint az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete szervez. A rendezvény létrejöttét az EMMI Kábítószerügyi Koordinációért felelős szervezeti egysége támogatja, ezért lehetőség nyílik arra, hogy - korlátozott számban, de - mintegy 120 résztvevőnek ingyenes legyen a részvéltel.
ÚJ SZEREK - ÚJ(KLIENS) UTAK?
Időpontja: 2014. március 27-28.
Helyszín: Budapest, Benczúr Hotel

Meghívó itt.Adományszervező konferencia a pályázatfüggőknek

 

 

 

 

A DemNet Alapjtvány partnereivel Fundraising konferenciát szervez, Budapesten.

A pályázatfüggőség és forráshiány miatt a civil szervezetek egyre nehezebb helyzetben vannak. A támogatások elapadása lerövidíti a hosszú távú stratégiákat, inkább a túlélésre játszó projekttervezés és az eredeti célok feladása a jellemző. Miközben más országokban – nem csak a távoli nyugaton – a magánadományok jelentős forrást jelentenek a civil szervezeteknek, egyben a magánadomány-szervezés önálló szakmává nőtte ki magát, nálunk ez még gyerekcipőben jár. A DemNet célja az adományszervezők hozzáértésének növelése, a civil szervezetek adományszervező képességének fejlesztése, a magánadományozás kultúrájának erősítése.

Tovább >>>


Miért késtek januárban a normatíva-típusú pénzek?

 

Január végén levelet írtunk az NRSZH-nak arról, hogy bár a szolgáltatatókkal kötött szerződésben írtak szerint január 25-ig a szenvedélybetegeknek szóló alacsonyküszöbű és közösségi ellátást végző szervezeteknek meg kellett volna kapniuk az első negyedéves támogatásukat, ez nem történt meg. Kértük a hivatal hivatalos válaszát ennek okairól, mely megérkezett, de álláspontunk szerint az nem kielégítő, hiszen a szerződések nem úgy szólnak, hogy az utalás vállalt időpontja a miniszteri aláírásoktól függően változhat, illetve a szervezetek semmilyen kárpótlást nem kapnak a késésből következően, holott több helyen gondot okozott az átütemezésre nem alkalmas  közüzemi és biztosítási számlák kiegyenlítése. Az NRSZH válasz levelünkre.Milyen alapon, stratégia mentén támogat a KLIK bizonyos drogprevenciós programokat?
Mint ismeretes, 2013 őszéről már csak olyan drogprevenciós célú egészségfejlesztő program mehet be az iskolákba, amely rendelkezik az Országos Egészségfejlesztő Intézet szakmai ajánlásával. Azért írtunk levelet a KLIK-nek, az alábbi kérdéseinkre várva választ, mert több tagszervezetünk jelezte, hogy a kerületükben, a KLIK, ajánlással nem rendelkező prevenciós programokat ajánl közvetlenül az iskoláknak: 1. Hogyan lehetséges az, hogy egy, az OEFI ajánlásával nem rendelkező szervezet „programot indít” az iskolákban?2. Milyen szakmai elvárások és elvek mentén történik azoknak a szervezeteknek a kiválasztása, melyek a KLIK „engedélyével” programot indíthatnak az iskolákban, illetve létezik-e KLIK-nek valamilyen stratégiája arra vonatkozóan, hogy mely egészségfejlesztő/drogprevenciós programokat részesítik előnyben? Az állásfoglalást kérő  teljes levél itt olvasható.Egyenlő bánásmód - mindenkit megillet! IDŐPONTVÁLTOZÁS!

 

Mint egy különösen stigmatizált társadalmi csoporttal foglalkozó szakma képviselőinek, ajánljuk ezt a programot tagságunk figyelmébe!

Mindenkit szeretettel vár az Egyenlő Bánásmód Hatóság egyetemi workshopja:

AZ EREDETI IDŐPONT MEGVÁLTOZTATÁSÁVAL

2014. február 24. (hétfő), 10-15 óra
C épület, 664-es terem

Tovább >>>


Megjelentek az idei KAB-os pályázati felhívások

Megjelentek a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet honlapján a 2014-es kábítószerügyi pályázatok kiírásai, melyet ezen  a  linken érhetők el. A pályázatok benyújtásának határideje: 2014. március 3.Megkérdeztük az NRSZH-t, hogy hol a szerződésben igért pénz?

A napokban a MADÁSZSZ elnöksége felé több szervezettől is érkeztek jelzések az alacsonyküszöbű szolgáltatások finanszírozásának első negyedéves késése miatt. Tekintettel arra, hogy több szolgáltató komoly pénzügyi nehézségbe került, valamint arra, hogy ez idáig válasz nélkül hagyták a Madászsz e témában 2013. november 15-én kelt levelét is, mellékletként csatolt újabb levelünket (pdf) január 31-én elküldtük.Dro§osultság - MADÁSZSZ szekció a MAT-on, VIDEÓval

"Dro§osultság, egy kirekesztett társadalmi csoport segítőinek érdekképviseleti lehetőségei : a Drogszakmai Civil Ombudsman intézménye" címmel  tartott a MADÁSZSZ tematikus szekciót november 22-én, Siófokon, a Magyar Addiktológiai Társaság IX. Országos konferenciáján.

Tovább >>>


Az Iskola(i programok) a határon c. konferencia előadásai

 

 

 

 

 

 

Az "Iskola(i programok) a határon c., az iskolai egészségfejlesztő, drogprevenciós programok sorsát, lehetőségeit és az iskolai színtér kérdéseit körüljáró, 2013 november 5-én megrendezett MADÁSZSZ konferencia 10 perces felkért hozzászólásaihoz készült előadások (vagy az elhangzottak hátteréül szolgáló egyéb) anyagai itt tekinthetők meg.

Tovább >>>


Folytatást igényeltek a résztvevők

Nagyon örültünk, hogy sokan eljöttek az "Iskola(i programok) a határon" c. konferenciánkra és hogy a meghívottak és a résztvevők is aktivak voltak.  Minden visszajelzést köszönettel fogadunk. Jelenleg folyik a szervező bizottságban a tapasztalatok összegzése, a videók utómunkálata, és folytatásra is készülünk a felmerült szempontok szerint, mivel megfogalmazoódott egy konszenzus konferencia igény is. ....

 

Addig is, egy részletes öszefoglaló a konferencia tapasztalatairól, a drogriporter szemével.

 Megjelentek az idei kábítószerügyi pályázatok

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább >>>


Bezár(hat)ják(????) a Kék Pont józsefvárosi programját

 

Józsefváros képviselő testülete - az alapítvánnyal való előzetes egyeztetés nélkül – kedden délután megszavazta a Kék Pont Alapítvány és az Önkormányzat közötti együttműködési megállapodás felmondását. A döntés megszületett. Címünkkel a helyzet lehetetlenségére próbálunk utalni, és kifejezni azon reményünket, hogy ilyen, a racionalitást nélkülöző, végtelenül pazarló és kártékony döntést nem lehet hozni a 21. században, s ezt a döntéshozó is be fogja látni.

Tovább >>>


127 programból eddig 13 kapta meg a szakmai ajánlást

 

 

 

Mint arról korábban is írtunk, az Országos Egészségfejlesztési Intézet honlapján megjelent azoknak a programoknak listája, amelyek megkapták iskolai egészségfejlesztési programjukhoz az értékelő bizottság szakmai ajánlását. Levélben fordultunk az OEFI minőségfejlesztő irodájának vezetőjéhez, Balogh Judithoz, hogy megtudjuk, jelenleg összesen hány program rendelkezik ajánlással az országban, ebből hány esetben civil szervezet a programgazda. Az irodavezető asszony levelében arról tájékoztatott minket, hogy a honlapon látható lista jelenleg teljes, ami azt jelenti, hogy összesen 13 egészségfejlesztő programnak van jelenleg jogosultsága megjelenni az iskolákban egészségfejlesztő programjával, ebből 2 esetben civil szervezet a pályázó. Telefonos megkeresésünkkor elhangzott, hogy az OEFi-hez 127 pályázat érkezett, és ebből még nincs mindegyik elbírálva. Közben folyamatosan érkeznek a hírek szövetségünkhöz arról, hogy nagymúltú szakmai szervezetek, amelyek sok évig sikerrel dolgoztak az iskolai színtéren, elutasított válaszokat kaptak. A kialakult helyzetben interjút kértünk az OEFI illetékeseitől, amelyben az értékelés tapasztalatairól szeretnénk többet tudni. Ehhez kérjük az érintett tagszervezeteket, hogy írják meg nekünk az elutasítással kapcsolatos kérdéseiket, észrevételeiket! Egyben felhívjuk a figyelmet arra is, hogy az OEFI nyilvános konzultációs napokat hirdetett, melynek időpontjai:

Tovább >>>


Kik lehetnek bent az iskolákban, kik kapták meg az OEFI ajánlását?

Szeptembertől csak olyan egészségfejlesztő program - értsd drogprevenciós célú is - kerülhet be az iskolákba, amely rendelkezik az Országos Egészségfejlesztési Intézet által kiadott szakmai ajánlással. Az OEFI honlapjára kikerültek a pályázaton szakmai ajánlásokat nyert, "iskolai egészségfejlesztési modell-programok". A jelenleg 12 nyilvánosságra hozott ajánlott program között 1 civil szervezet van, egyik tagszervezetünk, a nagy tapasztalattal bíró Kortárs Segítő Műhely Alapítvány. A többi itt olvasható 11 programból kettőnek egy humánszolgáltató bt a gazdája, nyolcnak védőnői szolgálat (többségükben csecsemő, kisded-és gyermeknevelési ismeretekkel) és egy kormányhivatal népegészségügyi szerve is nyert. Utóbbi programjának célja az, hogy a gyerekek "tudatosabban vegyék igénybe a közfürdőket, élményfürdőket".

Közben hozzánk érkeznek az elutasított civil pályázatok hírei is. Várjuk a tapasztalatokat!

 

 Új utak a XXI. század pszichiátriájában és addiktológiájában

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább >>>


Szövetségünk 110.500 Eurós támogatást nyert érdekérvényesítésre

 

 

 

 

 

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap keretében, a Makroprojektek felhívásra, Érdekérvényesítés témakörben benyújtott pályázatunk, 110.500Eurós  támogatást nyert. Jelen projekt keretében szervezetünk kettős célt fogalmaz meg: A MADÁSZSZ képessé tétele a kedvezőtlenül változó körülményekre válaszoló, proaktív alkalmazkodásra, továbbá a bevont szervezetek támogatása a megújulásban. Ezen felül hangsúlyos tevékenység  a szakmapolitikai kontextus megváltoztatása, országos és helyi szinten egyaránt, a szakmai szempontokat tiszteletben tartó erősebb és célzottabb kormányzati szerepvállalás erősítése érdekében. Átívelő célként érvényesíteni kívánjuk a nyilvánosság, a tényalapúság és az értékelés szempontjait. A tervezett tevékenységek között olyan készségek és technikák elsajátítását szolgáló tréningek, illetve olyan érdekérvényesítési formák hazai adaptációi is szerepelnek, amelyek eddig a drogszcénában csak szórványosan, vagy egyáltalán nem voltak jellemzőek. A részletekről  hamarosan bővebben is tájékoztatjuk a tagságot.

Tovább >>>


Erőforrás és igényfelmérés eredményei a tagszervezetek körében

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább >>>


Beszámoló a Kábítószerügyi Tanács első üléséről

 

 

 

 

 

A mostantól többségében civil részvételű Kábítószerügyi Tanács és a jövőben civil képviselet nélkül működő Kábítószerügyi Koordinációs Tárcaközi Bizottság közötti szoros együttműködésre és folyamatos kommunikációra magát ígéri garanciaként a helyettes államtitkár. Idén 310 millióból gazdálkodik a koordináció, pályázatokra idén 250 milliót szeretnének kiosztani, de az összeg még nem kőbevésett. A kiírások élesítésre várnak, a célzott és javallott prevenció, a felépülést támogató programok és a KEF-ek lesznek a kedvezményezettek. Jön az EFOP, a drogstratégia “célegyenesben”, az ajtón mindig szabad az Á.

Tovább >>>


A május 7-ei civil fórum felszólalásai videón

 

A Drogriporter teljes terjedelmükben közzétette a

BÉKÆPIPA: SZAKMAI BÉKE VAGY TARTÓS VÍZ ALATTI ÉLET, AVAGY LESZ-E EGYÜTTMŰKÖDÉS? címmel, a Magyar Telekom székházában immáron harmadik alkalommal megrendezésre került országos  drogszakmai civil fórum beszédeit.

Köszönjük a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület videós munkacsoportjának segítségét! A videók megtekinthetők itt.

Tovább >>>


Módosult a KAB-pályázatok futamideje-KÖZLEMÉNY

 

 

 

 

 

 

 

AZ NCSSZI KÖZLEMÉNYE:
Módosul a 2012. évi előfinanszírozott KAB pályázati kategóriák támogatási időszaka. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma döntése értelmében az alábbi előfinanszírozott pályázati kategóriákban a programok vége egységesen 2013. június 30-ra módosul.

KAB-FF-12
KAB-KEF-12
KAB-ME-12

Tájékoztatjuk a Tisztelt Pályázókat, hogy a program vége határidő nem jelenti automatikusan a határidő meghosszabbítását.

A Pályázónak új módosítási kérelem benyújtásával szükséges jeleznie - a megváltozott határidő kapcsán a program vége előtt legfeljebb 30 nappal – legkésőbb 2013. május 31-ig módosítási szándékát az Internetes Pályázatkezelő Rendszerben.

A módosított pályázati dokumentációk (Pályázati Felhívás, Pályázati Útmutató) itt olvashatók:

Budapest, 2013. május 13.Drogprevenciós helyzet(jelentés)- Paksi Bori előadása

 

 

Az MTA Társadalomtudomány Kutatóközpont Szociológiai Intézete 2013. május 9-én műhelykonferenciát rendezett "A fiatalok szerfogyasztási, bűnelkövetői és erőszakos viselkedése – a prevenció helyzete és lehetőségei" címmel, ahol elhangzott a novemberi Országjelentésből kihúzott kutatás alapján készült előadás is, „Drogprevenciós helyzet(Jelentés)”. A konferencia előadásaiból hamarosan (várhatóan június 26-ra, a Kábítószer Ellenes Világnapra) a socio.hu tematikus számot ad ki. Paksi Bori szociológus előadása itt tekinthető meg.

Tovább >>>


Helyzetkép az ernyőszervezetek éves fórumán

 

 

 

 

 

 

Május 7-én, 120 résztvevővel zajlott le a négy szakmai ernyőszervezet által közösen, immáron harmadik alkalommal megrendezett civil fórum, mely idén a „Békæpipa: Szakmai béke vagy tartós víz alatti élet, avagy lesz-e együttműködés a területen?”címet kapta, és amelynek ismét a találkozó támogatója, a Magyar Telekom adott helyet,  Tölösy Konferenciaközpontjában. A program az Agórával kezdődött, amelyre előre felkért előadók, 10 perces hozzászólásaikkal készültek. Barna Erika addiktológiai konzultáns, a MADÁSZSZ elnökségi tagjaként mondta el, hogy miként látja a civil szervezetek helyzetét, elsősorban a prevenció oldaláról áttekintve. A teljes hozzászólás leírt változata  itt olvasható.

Tovább >>>


Az akkreditációs Nyílt Nap részletes programja

 

 

 

 

 

 

Az NCSSZI-Nemzeti Drogmegelőzési Iroda szeretettel meghívja Önöket Iskolai egészségfejlesztési programok „akkreditációja” a drogmegelőzés tükrében címmel megrendezendő Szakmai Nyílt Napra.
A konferencia időpontja: 2013. május 17. péntek
A konferencia helyszíne: Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, 1134 Budapest Tüzér u. 33-35.
A konferencia programja és jelentkezési lapja a csatolt dokumentumokban található.
A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak.Társadalmi Vállalkozások Napja


 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább >>>


Szerfogyasztás, erőszak, prevenció egy műhelykonferencia témái között

 

Az MTA Társadalomtudomány Kutatóközpont Szociológiai Intézete 2013. május 9-én, csütörtökön műhelykonferenciát rendez "A fiatalok szerfogyasztási, bűnelkövetői és erőszakos viselkedése – a prevenció helyzete és lehetőségei" címmel
Helyszín: MTA TK Jakobinus terme (Budapest, I. kerület, Országház utca 30.) Részletes program itt. Regisztráció  a következő email címek egyikén: ;Békæpipa:Szakmai béke vagy tartós víz alatti élet...?

 

 

 

 

 

 

A Magyar Addiktológiai Társaság, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetség, az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete, valamint a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége az utóbbi két évben nagy érdeklődés mellett megrendezett civil fórumok folytatásaként Békæpipa: Szakmai béke vagy tartós víz alatti élet, avagy lesz-e együttműködés a területen?”-címmel találkozóra várja a kábítószerügy területén dolgozó szakembereket, civil szervezeteket.

Tovább >>>


A főváros azt igéri, újra lesz gazdája a drogügynek

 

 

Április 9-én regionális tanácskozáson vehettek részt a Pest megyei és budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok (KEF-ek) képviselői. A korábbi évek élénk érdeklődéséhez képest, idén alig több mint egy tucatnyian jelentek meg a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda kezdeményezésére. A műhelybeszélgetésnek meghirdetett találkozón Grezsa Ferenc, az NDI igazgatója elmondta, hogy sajnos a tavalyi hasonló esemény utóélete nem alakult jól. A KEF- hálózat működtetésére, fejlesztésére szánt költségkeretet éppen azok után vonták el a területtől -  hogy átcsoportosítsák az elterelés finanszírozására - miután az NDI koncepcióját bemutatták az egybegyűlteknek. A teljes beszámoló itt olvasható.

Tovább >>>


Igényfelmérés ingyenes továbbképzésekhez

 

 

 

 

 

 

 

TÁMOP 5.4.10-12/1-2012-0001 kiemelt projekt keretében a személyes gondoskodást végzőknek 2013 őszétől lehetőségük lesz európai uniós forrásból finanszírozott, minősített továbbképzési programokon való részvételre.Ennek kapcsán igényfelmérést végez a továbbképzési kötelezettséggel érintett munkáltatók és munkavállalók körében. A mellékelt dokumentumban és itt további fontos információkat közöl a projekttel és az igényfelméréssel kapcsolatban, a Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet. A kérdőív kitöltésének határideje: 2013. április 21.Május 17-én NYÍLT NAP az akkreditációról

 

 

 

 

"Az Országos Egészségfejlesztési Intézet és a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet 2013. május 17-én tart Nyílt Napot az iskolai egészségfejlesztési programok szakmai ajánlási rendszeréről..." -írta válaszában Vokó Zoltán az OEFI  megbízott főigazgatója, a MADÁSZSZ elnöksége által írt megkeresésre. A nyílt nappal kapcsolatos egyéb tudnivalókról – helyszín, program, stb – azok véglegesítését követően kap szövetségünk értesítést.

Tovább >>>


Május 31-ig akkreditálhatók az iskolai egészségfejlesztő programok

 

 

 

Felhívjuk tagszervezeteink figyelmét, hogy iskolai prevenciós programjaink akkreditációját május 31-ig tudjuk kérelmezni az Országos Egészségfejlesztő Intézet (OEFI) oldalán olvasható módon, onnantól 45 nap alatt születik döntés, tehát aki szeptembertől iskolai programot szeretne működtetni, az ne maradjon le! Tagjaink eddigi jelzései szerint vannak bőven kérdések az akkreditációval kapcsolatban, például az is sok vitát váltott ki, hogy miért lesz nyilvános gyakorlatilag minden segédanyagunk a kérelmezéssel, miért nem elég csak kötelezően csatolni?

Tovább >>>


Elengedés, prioritások...- egy vezetői szupervízió lezárásaként

 

 

 

 

 

 

 

szubjektív beszámoló  egy vezetői szupervíziós folyamat  lezárásaként

Tovább >>>


Ismét norvég pályázati források civileknek

 

"Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap átfogó célja, hogy „segítse a magyarországi civil társadalom fejlődését, valamint erősítse részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában”. A támogatók döntése értelmében ezen belül az Alap kiemelt figyelmet fordít a kisebbségi jogokra (etnikai, vallási, nyelvi, valamint szexuális orientáció alapján), a jó kormányzásra és átláthatóságra, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni harcra, a megkülönböztetés és a társadalmi egyenlőtlenségek, a szegénység és kirekesztés elleni fellépésre valamint a nemek közti egyenlőségre, beleértve a nemi és családon belüli erőszakot.

Tovább >>>


Prevenciós programok tervezése és értékelése

 

 

 

 

 

 

 

A Nemzeti Drog Fókuszpont a 2013. március 19-én, kedden "Prevenciós programok tervezése és értékelése" címmel szakmai találkozót szervez.

Tovább >>>


Az Alkotmány NEM játék

A Humán Platform tagjaként - amely ágazatokat összefogó civil kezdeményezéshez még decemberben csatlakoztunk - támogatjuk "Az Alkotmány nem játék" civil kampányt.
Hogy mi közünk van nekünk ehhez, a drogjelenséggel és a szenvedélybetegségekkel foglalkozó civil szervezeteknek, szakembereknek és mint drogszakmai ernyőszervezetnek?

Sajnos mi tudjuk hova vezet, ha egy komplex társadalmi jelenség, probléma ügyében nincs őszinte, nyílt társadalmi diskurzus, ha bizonyos társadalmi csoportokat stigmatizálnak és kriminalizálnak a helyett, hogy közös felelősséget vállalva keresnénk megoldásokat, és ha a civil szakma tudására és tapasztalataira épített stratégiák nélkül születnek gyors és a társadalmi megegyezést nélkülöző törvények,  intézkedések. Ezért különösen fontosnak tartjuk kifejezni szolidaritásunkat a módosításban közvetlenül érintettek mellett.

A kampány facebook oldalához  itt lehet csatlakozni.

"Tiltakozás az Alaptörvény 4. módosítása ellen, a jogállam és a társadalmi igazságosság védelmében!

Az "Alaptörvény" a magyar jogállam alapjaként az életünk minden fontos kérdését meghatározza, a Fidesz-KDNP politikusai mégis játékszerként bánnak vele. Mutassuk meg, hogy az életünk nem játék! Magyarország alkotmánya nem játék!

Ha ezt a módosítást megszavazzák, az "Alaptörvény" fogja kimondani:
- az egyetemi hallgatók röghözkötésének lehetőségét;
- az egyetemek gazdasági autonómiájának felszámolását;
- a hajléktalan emberek hatósági üldözésének lehetőségét;
- a gyermektelen, az élettársként élő és az azonos nemű párok kirekesztését a család fogalmából;
- a szólásszabadság korlátozásának lehetőségét;
- a szabad választások korlátozása
- a független igazságszolgáltatás további korlátozását;
- az egyházak közötti diszkrimináció és a hitéletükbe beleavatkozás lehetőségét;
- 22 év alkotmánybírósági döntéseinek érvénytelenítését;
- továbbá azt, hogy a kormánytöbbség bármit beleírhat az Alaptörvénybe, mert azt tartalmi szempontból az Alkotmánybíróság sem vizsgálhatja.
Mi ezeket a jogfosztó, diszkriminatív módosításokat elfogadhatatlannak tartjuk. Egy alkotmány az ország, és a benne élő emberek legfőbb közös dokumentuma kell legyen, nem az aktuális kormánytöbbség büntetésre használt játékszere!"

Tovább >>>


Megjelentek a NEA pályázatai

A Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek Jövőjéért Kollégium pályázatot ír ki civil szervezetek szakmai programjainak támogatása céljából. A pályázat célja a nevelés és oktatás, képességfejlesztés, gyermek és ifjúsági érdekképviselet, gyermek- és ifjúságvédelem, egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító, egészségügyi rehabilitációs tevékenység, kábítószer-megelőzés, természet- és környezetvédelem területén működő civil szervezetek szakmai programjának támogatása.

Tovább >>>


Csatlakoztunk!

Területünkről három civil ernyőszervezet is csatlakozott a Humán Platform kezdeményezéshez, az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete (ÁSZ), a Magyar Addiktológiai Társaság (MAT) és a MADÁSZSZ is, mivel olyan politikai pártoktól független, civil kezdeményezésről van szó, amely megszólítja a szociális szakmában érintetteket is, és a szolidaritás, az összefogás értékeit erősíti.

"A Humán Platform a kulturális, oktatási, szociális és egészségügyi szféra együttműködése, a szakmai képviselet és érdekérvényesítés érdekében, a magyar társadalom megújulásáért. A kultúra, az oktatás, a szociális és egészségügyi ellátás területén dolgozók oroszlánrészt vállalnak a társadalom működtetésében, az életminőség javításában, a társadalmi felemelkedés előmozdításában. Az alapító szervezetek a Humán Platformot azért hozták létre, hogy felismertessük a közvéleménnyel a szféra jelentőségét és közös erővel próbáljuk kiharcolni szakmai működésünk feltételeinek javítását."forrás: www.

Tovább >>>


Minisztériumi tájékoztatás a pályázati pénzek kifizetéséről

"Sajnálattal értesültem arról, hogy a háttérintézményünknél történt adminisztratív hiba következtében a 2011.évi "Szenvedélybetegek felépülési folyamatának támogatását" szolgáló pályázati kategóriában, 11 esetben nem történt meg a pályázati támogatás kifizetése...."  - részlet Soltész Miklós államtitkár, EMMI, november 19-én keltezett leveléből, amely válasz a MADÁSZSZ szeptember 12-én, Balog Zoltán miniszternek elküldött levelére, melyben a megnyert, de még ki nem fizetett támogatásokról érdeklődtünk, és tájékoztatást kértünk a drogprevenciós és ártalomcsökkentő programok támogatási összegének várható kifizetéséről. A teljes államtitkári  levél itt olvasható.Téglásy Kristóf helyreigazítási kérelme a KKB-s összefoglalóra

"A honlapon megjelent „A csokoládé - hadművelet” című írás számos csúsztatást, az elhangzottaknak nem megfelelő közlést tartalmaz. Kérem, jelen helyreigazítást ugyanott, teljes terjedelmében, szó szerinti közléssel megjelentetni. A 2011-es országjelentés kapcsán a cikkben állítottakkal ellentétben az igazság a következő..." Téglásy Kristóf minisztériumi főosztályvezető levelét, kérésére szó szerint közöljük itt.

A MADÁSZSZ elnökség válasza az észrevételekre:

A beszámolónkban érintett lényegi állításokat, kérdéseket fenntartjuk (beleértve a szavazás eredményét is, melynek értelmezésére vonatkozóan eddig nem kaptunk egyértelmű állásfoglalást).

 A csokoládé - hadművelet

Híreink a legutóbbi KKB üléséről

 

A Kábítószerek és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő  Központnak szánt országjelentést a bizottság nem fogadta el. „A minisztérium kikéri magának” a „Cenzúrálatlan drogjelentést!” követelő civil szakmai petíciót, „amely mögött valójában a TASZ áll”. A készülő Nemzeti AIDS stratégia céljai között szerepel, hogy az adott évben negyedével csökkenjen a HIV fertőzött regisztráltak száma és hogy növelni kell a HIV státuszukat ismerők arányát. A fogvatartottak leginkább politoxikománok, de az ártalomcsökkentő programok bejutását továbbra is akadályozzák a jogszabályok. 2013-tól minden iskolában csak a saját, kötelező egészségprogramjához illeszkedő, minőségbiztosított prevenciós programok folyhatnak, amelyeket egy ma még fel nem állt országos intézmény fog, egyelőre pontosan nem ismert szempontok mentén értékelni. Csokit ettek a civil képviselők.

Tovább >>>


Cenzúrázatlan drogjelentést! Ha egyetértesz, írd alá!

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább >>>


Öngondoskodás, az októberi konferencia előadásai pdf-ben

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább >>>


Öngondoskodás, a változás és megújulás szükségessége

Civil szervezetek képviselőit várjuk arra az október 25-én megrendezésre kerülő konferenciánkra, amely az "Öngondoskodás, a változás és megújulás szükségessége" címet kapta. A konferencia helyszíne a budapesti L˙Office (Budapest,  VI. ker., Paulay Ede U. 55.). A regisztrációs határidő: október 18.

Tovább >>>


A legtöbb esetben még szerződések sincsenek a megnyert pályázatokról. Újabb levél a miniszternek.

"tagszervezeteink körében szeptember első hetében végzett tájékozódásunk szerint tagszervezeteink 2011-2012-ben megnyert 46 pályázatából ezidáig 13 esetben történt meg a teljes összeg kifizetése, 1esetben pedig részteljesítés. A többi 32 pályázatból 6 – jellemzően 2011-es pályázat –esetében a szerződéskötés ellenére átutalás ezidáig nem történt. 26 esetben pedig 2012 szeptemberéig még nem történt meg szerződéskötés sem. A szerződéskötések csúszása miatt tervezhetetlen, a kifizetések késlekedése, illetve elmaradása miatt finanszírozhatatlan ellátó rendszer minden eddiginél nagyobb veszélyben van!

A szeptember 12-én Balog Zoltán miniszternek elküldött MADÁSZSZ levél szövege itt olvasható.Idén még nem kell vagyonnyilatkozatokat tenni

 

 

Nyár közepén elterjedt a hír a szervezetek közt, hogy a korábbi információkkal szemben, az új Civil törvény értelmében, az érintetteknek, vagyonnyilatkozat tételi  kötelezettségüknek már idén, 2012 augusztusáig eleget kell tennie. Szövetségünk állásfoglalást kért az Emberi Erőforrások Minisztériumának Civil Kapcsolatok Főosztályától.

Tovább >>>


ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díja

Az ERSTE Alapítvány 2013- ban is meghirdeti Társadalmi Integrációs Díját. A díj olyan állami és non-profit szervezeteket kíván népszerűsíteni és jutalmazni, amelyek segítik a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi integrációját (pl.: etnikai kisebbségek, mozgáskorlátozottak, függőségben szenvedők, gyermekek, idősek, nők, hajléktalanok, romák, bevándorlók, szegények, elítéltek, menekültek stb.). Kétévente ajánlanak fel díjat, olyan kreatív társadalmi integrációs projekteknek melyek a kedvezményezettek életében érdemi, pozitív változásokat hoztak. Nevezés: szeptember 3-tól november 11 éjfélig. További infók itt.Balog Zoltán válasza a KKB Civil szakembereinek

Májusban levelet írt az újonnan kinevezett Emberi Erőforrás Miniszternek, Balog Zoltánnak a  Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság négy civil delegáltja, köztük a MADÁSZSZ elnöke is, Gondi János. Többek között arra kérték a Miniszter Urat, hogy "a terület költségvetési helyzetét, legalább a legnagyobb szükséghelyzetek elhárítása erejéig segítsen rendezni, valamint arra is, hogy a Btk megalapozatlan és embertelen szigorítását tekintélye és pozíciója felhasználásával akadályozza meg, hiszen a ma már, sajnos, tömegesen illegális kábítószert is fogyasztó, de túlnyomó többségükben még maguknak sem ártó fiatalok jelentik a jövő legfontosabb emberi erőforrását."

A miniszteri választ, a négy címzett engedélyével, szkennelt formában közzé tesszük. (A levél 4 oldalas, itt kezdődik, folytatás  itt, harmadik oldal itt, majd a levél befejezése itt olvasható. )Nem tudni mikor lesz pénz, de ismét kitolja a minisztérium a KAB- FF-A/B/C pályázatok futamidejét

 

Miután a megnyert, 2011-es minisztériumi kábítószerügyi "előfinanszírozott" pályázati támogatások a legtöbb szervezethez még a mai napig nem érkeztek meg, holott a már módosított futamidők is lejárnak június 30-ig és addig kifizetési kötelezettség is terheli a pályázókat a programok megvalósítása mellett, a MADÁSZSZ elnöksége levelet írt Müller Éva Nemzeti Drogkoordinátornak és Dr. Tóth Tibornak, a pályázatkezelő NCSZSZI igazgatójának, melyben a kialakult helyzetre azonnali megoldást és hivatalos tájékoztatást várt.

Tovább >>>


25 éves a magyarországi drogellátás

 

 

 

A budapesti Nyírő Gyula Kórház Drogambulanciája és a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum 1987-ben jöttek létre, így az idén ünneplik 25. születésnapjukat. Ez alkalomból „25 éves a magyarországi drogellátás” – címmel egy közös szakmai konferenciát rendeztek június 15-én Budapesten a Kossuth Klubban. A rendezvényre a szakmai ernyőszervezetek (Pszichiátriai Társaság, MAT, MADÁSZSZ, MADRISZ, ÁSZSZ) kaptak felkérést egy-egy tudományos előadás megtartására, melyeket a két intézmény jelenlegi vezetőinek személyes hangú visszaemlékezése követett. A MADÁSZSZ képviseletében Paksi Borbála (a MADÁSZSZ elnökségi tagja) tartott előadást „Civil erőforrások a prevenció és az ártalomcsökkentés területén – szerepvállalás, korlátok, felelősségek” címmel.Hogyan tovább drogpolitika 2012-ben?

A Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Addiktológiai Társaság, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége, és az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete  a tavalyi, nagy érdeklődés mellett megrendezett civil fórum folytatásaként „Hogyan továbbdrogpolitika? - 2012” címmel találkozóra várja a kábítószerügy területén dolgozó szakembereket, civil szervezeteket. Az előzetes program a mellékletben olvasható, a felkért előadók nevét is tartalmazó végleges programot legkésőbb 2012. április 2o-án küldjük el a jelentkezőknek.

Tovább >>>


Milyen változásokat hozott nekünk a civil törvény?

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább >>>


Bizonytalan ideig tovább késnek a hazai pályázati kifizetések

 

 

 

 

 

 

 

A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet közleményben értesítette a kábítószerterületen tevékenykedő és a 2011-es évben kiírásra került hazai pályázatokon nyertes szervezeteket, hogy  a 2011 szeptember 1. és 2012. május 15. között megvalósítandó "ELŐFINANSZÍROZOTT" pályázati projektek szerződéskötései és a támogatási összegek átutalásai bizonytalan ideig csúsznak, "az időközben megváltozott jogszabályok megfelelő alkalmazása" miatt. Szakmai szövetségünk erre született  levele itt olvasható.Tájékoztató Nap és Fórum az új Civil törvényről


Tisztelt Tagszervezetek!

Egyre több a bizonytalanság körülöttünk. Szinte mindannyiunk érzékeli a források szűkösségéből fakadó feladat-ellátási nehézségeket. Változik a Btk kábítószerrel való visszaélések tényállása, ami szintén jelentékeny, hatással lehet a klienskörünkre, s így a mi munkánkra. Mint arról értesültetek, a drogstratégia parlament elé kerülése is húzódik, így vélhetően nem lesz egyhamar a munkánk kiszámíthatóságát növelő, a kereteket egyértelműsítő akcióterv. És folytathatnánk…

Tovább >>>


A MADÁSZSZ véleménye az új BTK tervezetről

Szövetségünk nem támogatja  az alapvetően szigorítás fele elmozduló büntetőpolitikai elképzeléseket. Ezen a linken olvasható a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetségének hivatalos álláspontja a tervezett BTK módosításról.Ismét véleményeztük a drogstratégia véglegesnek szánt(?) változatát

A Nemzeti Drogkoordináció felkérte a szakmai ernyőszervezeteket, köztük a MADÁSZSZ-t is, hogy december 9-i határidővel ismét véleményezze a véglegesnek szánt tervezetet, mely már a szakértő munkacsoport által benyújtott munkaanyag változtatásaival született meg. Sok átalakítás történt valóban az előző dokumentumhoz képest, több általunk is kritizált tartalom kikerült, több dolog benne maradt, és meglepő újdonsággal is szembesültünk: a Nemzeti  Drogkoordináció, a munkacsoport  alkoholstratégia megszületésére vonatkozó egy éven belüli elvárásán jelentősen enyhített.

Tovább >>>


A drogstratégia legújabb változatát is véleményeztük

A Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság október 24-i ülésén került bemutatásra a drogstratégia legújabb változata. A minisztérium november 15-ig kérte a szakmai szervezeteket az újbóli véleményzésre. A szakértői javaslat itt, a Madászsz legújabb véleménye itt olvasható.III. Magyarországi Ártalomcsökkentő konferencia

A TASZ november 28-án konferenciára  hívja a hazai ártalomcsökkentő szervezeteket. A tervezett programban szerepel többek között kerekasztal-beszélgetés a kormányoldal és a civilek képviselőivel, a közönség aktív bevonásával, valamint  megalakulnak a tűcsere, a  szubsztitúciós terápia, a party szervíz szolgáltatók és  a szexmunkások munkacsoportjai, megtéve első ajánlásaikat is. Részletek a programról itt. Jelentkezési lap innen letölthető.Nyílt levél a miniszternek

A Madászsz kezdeményezésére, és a szenvedélybeteg és a pszichiátriai betegeket ellátó közösségi szolgálatok összefogásában megszületett az a levél, amelyet Dr. Réthelyi Miklós Miniszternek Úrnak címeztünk. Tekintettel arra, hogy a sajtóból arról értesültünk, hogy a tervezett költségvetési keretszámok ügyében a napokban végleges kormány döntések várhatóak, a nyílt levél forma mellett döntöttünk, a sajtónak is elküldtük. A levél szövege itt olvasható.Budapesti Ifjúsági Tanács is kíváncsi volt a drogstratégia véleményezésére

 

2011. október 4.-én kedden, Barna Erika elnökségi tag, a Budapesti Ifjúsági Tanács soros ülésének meghívottjaként, előadást tartott az új drogstratégia tervezetével kapcsolatos szövetségi kritikákról és javaslatokról, a Fővárosi Önkormányzat épületében.  A MADÁSZSZ kialakulásának, történetének, céljainak és az ágazatban betöltött szerepének ismertetését követően került sor a stratégiai dokumentum kiemelt elmeinek tárgyalására. A prezentáció során az előadó hangsúlyozta, hogy MADÁSZSZ, az elmúlt hetek társadalmi vitájában aktívan részt vett, majd elsősorban a szövetség alapvető célkitűzései és feladatai felől megközelítve, az alábbi szempontok alapján véleményezte a tervezetet: miként jelennek meg a dokumentumban a prevenciós és ártalomcsökkentő tevékenységek fejlesztési céljai, a civil érdekképviselet jövőbeli lehetőségei, és a drogfogyasztás társadalmi megítélésének javításának esélyei?Katasztrofális költségvetési számok

Ezen a héten több sokkoló hírről is értesültünk a területre szánt, jövő évre betervezett kiadások kapcsán. A szakminisztérium által sokat emlegetett, kiemelt területe, az "egészség-központúság" szemléletére épülő és paradigmaváltást ígérő prevenció területe jövőre 300 millió Ft-tal számolhat, amelyből kb. 200 millió Ft lesz pályázati úton  elosztva. Vagyis 2012-ben  jóval kevesebbet,  harmadannyit költene a kormányzat drogprevencióra, mint amennyit 2009-ben költött.

Tovább >>>


MADÁSZSZ új Nemzeti Drogstratégia (ÚNDS) tervezetére vonatkozó javaslatai

Nemzeti Erőforrás Minisztérium Ifjúságügyi Főosztály Nemzeti Drogmegelőzési  Koordinációs Osztály felkérésére a MADÁSZSZ véleményezte az új Nemzeti Drogstratégia tervezetét:

„A MADÁSZSZ a kezdetektől figyelemmel kíséri az ÚNDS tervezésének folyamatát. Ahogy ezt már korábban a többi szakmai ernyőszervezettel közösen tett állásfoglalásunkban is megfogalmaztuk, az új stratégia megalkotását nem látjuk szakmailag indokoltnak. Mégis, tudomásul véve, hogy új stratégiai dokumentum tervezet született, annak alakításában, véleményével szövetségünk is részt kíván venni.

Tovább >>>


Véleményezésre vár az Új Nemzeti Drog Stratégia tervezete

2011. augusztus 29-én megjelent az Új Nemzeti Drog Stratégia tervezete, melyet a NEFMI által felkért szakértői munkacsoport dolgozott ki. A dokumentum társadalmi vitája ezzel megkezdődött, amelynek során várjuk a MADÁSZSZ tagok véleményét, kérdéseit is abból a célból, hogy szövetségünk hatékonyan tudja képviselni a tagszervezetek álláspontját, törekedve egy egységes álláspont kialakítására! A tervezetet a Hálózati Fórumon belül (regisztrációt követően) olvashatjátok el a "Döntéshozatali szervek felé irányuló érdekérvényesítés" témakör alatt, és ugyanitt várjuk hozzászólásaitokat is!A NIOK Alapítvány őszi szolgáltatásai

 "Üdvözlünk a civil szektorban" képzésekre a NIOK szeptember 2-re tolta ki a jelentkezési határdidőt. Az első modult azoknak ajánlja, akik most kezdtek el a civil szektorban dolgozni, a második modult pedig azoknak, akik már tapasztalt civil szervezeti munkatársak. Részletek és jelentkezési lap az első illetve második modulról.

Tovább >>>


Megjelentek a KAB-os pályázatok

Három fő kategóriában (prevenció, felépülést segítő programok, KEF)  megjelentek a KAB-os pályázatok, melyek anyagai itt találhatók.  A KAB-os pályázatok beadási határideje (a fenti sorrend szerint): 2011.szeptember 15, 2011. augusztus 31, 2011. szeptember 30.

Tovább >>>


Kábítószer problémával foglalkozó civil szervezetek kapcsolatai

Az  Addictologia Hungarica 2010/4 számában megjelent Arnold Petra és Paksi Borbála „Kábítószer problémával foglalkozó civil szervezetek kapcsolatai” írása, amely a MADÁSZSZ-MADRISZ „Függő(k) kapcsolatok - a drog területet képviselő civil szervezetek érdekképviseleti célú együttműködését fejlesztése az ország három régiójában” projekt megalapozását jelentő kutatás eredményei alapján készült.  Konferencia meghívó: A dizájner drogok Magyarországon

A Fact Intézet az INDIT Közalapítvánnyal közreműködve konferenciát szervez „A dizájner drogok Magyarországon” címmel 2011. június 27-én Pécsett. A részvétel ingyenes! RészletekSzenvedélybetegségekkel foglalkozó szakmai szervezetek állásfoglalása

A négy szakmai ernyőszervezet (ÁSZ, MADÁSZSZ, MADRISZ, MAT) az Új Nemzeti Drogstratégia kialakításra vonatkozóan javaslatokat fogalmazott meg Dr. Grezsa Ferenc az Új Nemzeti Drogstratégiát előkészítő Munkacsoport vezetője részére. A közös állásfoglalás megtekinthető ittAz új Nemzeti Drogstratégiát megalkotó tízfős munkacsoport megtartotta alakuló ülését 2011. április 29-én.A Thalassa Ház Pszichiátriai és Pszichoterápiás Rehabilitációs Intézet
ismét megrendezi hagyományos tavaszi konferenciáját 2011. június 3-án, melynek témája "A családban biztonságos határokat és támogatást nem lelő, önmaga
és környezete számára egyre meg-
oldhatatlanabbnak tűnő serdülők számára hol, s hogy van jól a segítség?"
Meghívó
ProgramtervezetA csillagot is az égről...??
Na, azért azt még nem kell lehoznunk, ha vállalati együttműködésre pályázunk, de mindannyian tudjuk, hogy sok céges elvárásnak eleget kell tennünk, ha számítunk támogatásukra! Egy viszonylag friss hír például, hogy 2011-től sok cég bevezeti, hogy ún. fenntarthatósági jelentést is kér a támogatott civil szervezetektől. Mielőtt azonban ezeket dühöngve nekiállunk elkészíteni, nem árt megérteni, hogy mégis, miért van szükség ezekre? Esetleg származhatnak-e nekünk is előnyeink az egyre bővülő követelmények végrehajtásából? Vagy érdemes lenne-e nekünk is megosztani velük, hogy mire van nekünk szükségünk a kölcsönösséghez? "Együtt.Működő.Világ." címmel civil szervezeteknek szóló konferenciát szervez április 21-én a Magyar Telekom, amelyre mindenkit várnak, aki kíváncsi rá, hogy milyen szempontrendszer szerint döntenek a cégek a potenciális együttműködő partnerek között. Lesz szó a stratégiai és kommunikációs elvárásokról, az egyelőre még misztikusnak tűnő, kötelező fenntarthatósági jelentésről, a vállalati önkéntességről és annak civil együttműködési lehetőségeiről, és még sok más olyan kérdés is felmerülhet, amit mi hozunk majd szóba! Én például tervezem megkérdezni, hogy a cégek és ügynökségek milyen arányban vállalnak, az óvodai kerítésfestésen túli önkéntes munkában marketing és kommunikációs tanácsadást, pályázatírási segítségnyújtást?
A részvételi díj ne ijesszen el senkit, akik regisztrálnak a megadott honlapon, azok kedvezményt kapnak!
Gyertek!
Barna Era
Részletes programA 2011. február 24-én megrendezésre került HOGYAN TOVÁBB HAZAI DROGPOLITIKA? a drogszcénában dolgozó civil szervezetek és szakemberek találkozója rendezvény előadásanyagai megtekinthetőek:

Dr. Felvinczi Katalin (az NDI korábbi igazgatója, ELTE Pszichológiai Intézet):

Az elmúlt 10 év hazai drogpolitikájának értékelése: eredmények, dilemmák

Portörő Péter (volt nemzeti drogkoordinátor):

Hazai drogpolitika egy volt nemzeti drogkoordinátor szemszögéből

Sárosi Péter (ÁSZ Egyesület, TASZ):

A drogjogi szabályozás anomáliái

Dr. Prof. Rácz József (MAT, Kék Pont):

A drogbetegek ellátása

Gondi János (MADÁSZSZ):

Civilek lehetőségei a drogszcénában

Barna Erika (Kék Pont):

A hazai droghelyzet kommunikációja a médiában


Kábítószerügyi Koordinációs Bizottsági civil szakmai delegált-választás rendben lezajlott 2011. márciusában, és Gondi János, a MADÁSZSZ elnöke ismét bizalmat kapott! Mellette Topolánszky Ákos, Szemelyácz János és Sárosi Péter lettek ismét civil tagok. A most megújult régi-új KKB civil képviselők fölényes győzelemmel nyertek a titkos szavazáson, 29, 29, 29, 27 szavazatot kaptak, míg az utánuk következő legtöbb szavazatot kapó jelöltre 11-en voksoltak.

A decemberi nagy kivonulás után - amikor a kormány váratlanul bejelentette a jelenlegi stratégia vállalhatatlanságát - erről a mostani sikerről túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nagy bevonulás lett...Hogyan tovább hazai drogpolitika? címmel 2011. február 24-én kerül megrendezésre a drogszcénában dolgozó civil szervezetek és szakemberek találkozója a Tölösi Konferencia Központban.
Részletes program és regisztrációs lapKKB delegáltak választása


A Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság (KKB) nem kormányzati szervek által delegált tagjainak megbízatása 2011. február 26-án lejár, így a nem kormányzati delegáltakat újra kell választani. A KKB civil delegáltakat 2011. január 27-ig lehet jelölni, illetve a szervezeteknek is addig lehet bejelentkezni a jelölési folyamatba. A MADÁSZSZ közgyűlésén a tagság úgy döntött, hogy ismét Gondi Jánost jelöli a KKB-be. A választási eljárással kapcsolatos részéletek megtekinthetőek itt.Sign the petition to save evidence-based drug policy in Hungary! The Hungarian government took over the EU presidency - please remind them to follow the principles of evidence-based EU policies!
Read moreHírek 2010
Tagszervezetek hírei


Falunap Zsibriken

A Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány idén is megrendezi nyílt nappal egybekötött Falunapját 2017. május 20-án, szombaton a Mőcsényhez tartozó Zsibriken .

A meghívó itt található.Úton az első, hazai gyermek-és ifjúsági drogambulancia felé

 

 

Tovább >>>


10 éves a DROGOPLEX

Ünnepi együtt gondolkozó napra invitál mindenkit a Drogprevenciós ALapítvány annak apropóján, hogy a DROGOPLEX ambulanciájuk idén 10 éve lett. A találkozó időpontja 2016. nove,ber 16. szerda, 10-14óráig, helye a XV. kerüelti Polgármesteri Hivatal díszterme.

Tovább >>>


Hozzátartozók lehetőségei az épülés folyamatában

Tovább >>>


VALAHOL...VALAMI... ELTÖRÖTT.. Meghívó színházterápiás előadásra

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat "SzínStér" győri intézményének szervezésében szeretettel vár Mindenkit a Leo Amici Alapítvány terápiás közössége által bemutatott színházterápiás előadásra.

A „Valahol... Valami... Eltörött..” c. előadásban szereplők mind drog- és/vagy alkoholfüggők, akik a komlói bentlakásos intézetben kezdték meg felépülésüket. Az ottani terápia része a színház, melyben saját testüket, érzéseiket és gondolataikat mutatják be egymás és a közönség előtt.

Tovább >>>


Oszd meg az Altalap friss HIV/STD Útikalauzát!

Elkészült az Alternatíva Alapítvány NCTA-2015-10922-F „Altalap HIV
Program” elnevezésű projektjének egyik produktuma, amely HIV/STD
teszteléssel és tanácsadással foglalkozó Útikalauz, mely itt olvasható.
Jelen kiadvány hiánypótló a témában, ugyanis jóval részletesebben és
mélyebben vizsgálják a gyorstesztes szűrés és tanácsadás módszereit,
technikáit, dilemmáit, szerintük elvárható minimum feltételeit.

Tovább >>>


Dialógus a felépülésről, a HELY-en

 

Sok szeretettel vár mindenkit 2016. április 27-én szerdán 18.00 - 21.00 óraközött  a „Dialógus a felépülésről” című programjára,  "A HELY". 

Egy közös interaktív beszélgetésre nyílik lehetőség a komlói Leo Amici Alapítvány terápiás közösségének néhány tagjával és segítőikkel.

Tovább >>>


Meghívó az ALTERNATÍVA projektzáró konferenciájára

Az Alternatíva Alapítvány 2015 tavaszán kezdte meg a gyorsteszt és tanácsadás módszertanára épülő, NCTA_2015_10922_F azonosítószámú projektjét a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával.
Az egyéves időtartamú projekt 2016 áprilisának végével lezárul. Az elmúlt év eredményeit, tapasztalatait és törekvéseit zárókonferenciánk keretein belül szeretnénk összegezni, melyre együttműködőket és érdeklődő szakmabelieket egyaránt örömmel várnak. A konferencia április 29-én 9 és 16 óra között kerül megrendezésre, a MUOSZ szákházban. (Bp, VI. ker. Vörösmarty utca 47/A. ) Részletek itt. Az esemény facebook oldala itt található. Azt hiszed, szabad vagy?

A Magadért Alapítvány szervezésében március 22-én lesz látható a komlói Leo Amici Alapítvány terápiás közösségének színházterápiás előadása.

Az „Azt hiszed, szabad vagy?” c. előadásban szereplők mind drog/alkoholfüggők, akik a bentlakásos intézetben kezdték meg felépülésüket. Az ottani terápia része a színház, melyben saját testüket, érzéseiket és gondolataikat mutatják be egymás és a közönség előtt.

Tovább >>>


25 éves a KIMMTA Zsibriki intézménye

A KIMMTA Zsibriki drogterápiás intézménye mindenkit szeretettel vár 25. jubileumi rendezvényére, november 16-án, hétfőn, Pécsett. Részletes program a meghívóban, az alapítvány facebook oldalán tekinthető meg. A jelentkezési lapot kérik kitöltve visszaküldeni a [email protected]ímre vagy a -ös fax  számra.Szakmai sikerek az Online Video Awardson

 

Örömmel tájékoztatott minket egyik tagszervezetünk, az Északi Támpont Közhasznú Egyesület, hogy az Online Video Awards versenyen  három társadalmi célú kisfilmmel is bejutottak a döntőbe, ahol a "hír, tudósítás, riport, interjú, magazinműsor" kategóriában két második helyezést értek el. "Különösen fontos számunkra ez az elismerés, hiszen munkáinkkal a profi reklámügynökségek és médiavállalkozások alkotta mezőnyben tudott civil szervezetünk ilyen előkelő helyezést elérni. "- írta nekünk Tóth Bálint. Egyik díjazott filmjük a Józan Babák Egyesület munkájáról szól. Gratulálunk a csapatnak! A győztes videók itt tekinthetők meg. A TASZ videós csapatának - mint együttműködő partnereinknek -  szintén gratulálunk, ők a Szoba a Nyolcban filmjükkel hozták el a dokumentumfilm kategória fődíját.  Kék Pont Felépülési Cafe a norvégminta fesztiválon
 
Június 26-án pénteken 10-20óráig vár mindenkit a  Norvégminta Fesztiválon a Kék Pont Alapítvány, ráadásul pont akkor, amikor az ENSZ Kábítószer-ellenes Világnapja lesz! "De mi nem vmi ellen, hanem valamiért szeretnénk Veletek találkozni. Gyertek ki és ismerkedjetek meg sátrunknál a Kék Pont felépülés-ideájával, beszélgessetek felépülőkkel, tegyétek fel kérdéseiteket és osszátok meg véleményeteket! Éljen a szabad felépülési diskurzus! Részvételünket az NCTA támogatásának és az Autonómai Alapítvány együttműködésének köszönhetjük, köszönjük is!"- írják a kékpontosok az esemény facebook falán. 
 


Punk for Life jótékonysági koncert az Alternatíváért

Alternatíva Alapítvány prezents: Punk for Life - jótékonysági koncert az alapítvány javára
Fellépnek:
AMD
Diskobra
Exterminating Angel
New Dead Project 
Oaken
Snobs
A eseményen a Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány csapata biztosítja a Party Service szolgáltatást.

Tovább >>>


Szülők Akadémiája

 

 

 

 

 

 

 

A 21 éves Drogprevenciós Alapítvány meghívja Önt a XIII. kerületi Rendhagyó „Szülők akadémiája” programjára 2015. március 31- én kedden 17.00-19.00 óra között. 

Tovább >>>


Videó a Tiszta Jövőért Party Service programjáról

 

 

 

 

 

"Mi az a partyservice? A partyservice célja olyan elérési pont kialakítása, biztosítása zenés-táncos szórakozóhelyeken, elektronikus zenei partikon, amely célzott prevenciós és ártalomcsökkentő eszközöket használ a biztonságos szórakozás feltételeinek elősegítése céljából...Mi a Dürerty? Partyservice csapatunk jelenlegi formájában 2014 júniusától működik a Dürer kertben. Önkénteseink szakmai felügyelet mellett heti egy alkalommal látnak el segítő feladatokat a szórakozóhelyen." - írja a Tiszta Jövő Alapítvány bemutatkozójában a programjáról, amelyről most az Északi Támpont készített filmet. A videó itt tekinthető meg.

Tovább >>>


A Tarot, mint színházterápiás eszköz

Sok szeretettel vár Mindenkit március 25-én, szerdán, 18 órától az E10 Közösségi és Kulturális Központba, VI. Eötvös u.10., a Magadért Alapítvány, ahol  "A HELY" szervezésében a Leo Amici 2002 Addiktológiai Alapítvány TAROT című színházterápiás előadását mutatják be. Az Alapítvány drog és alkoholfüggők rehabilitációját végzi, terápiás közösségi elvek szerint működő bentlakásos intézetben, Komlón. A színház- és mozgásterápia az ember vívódásait, küzdelmeit, lelki történéseit, kapcsolatainak fejlődését mutatja be, s egyúttal fejleszti játékosan.  A szenvedélybeteg élete során átélt csapások, szégyen, megaláztatások, kontrollvesztés, mind-mind a művészeti munka felhasználásra váló nyersanyagai, a színházterápia révén a függőség valamilyen cél érdekében hasznosítható eszközzé válik. Az előadás címe Tarot, minden terápiás egy-egy Tarot kártyát mutat be saját képére formálva, érzéseit, élményeit, tapasztalásait egyaránt megmutatva.Az előadás után beszélgetés lesz, ahol a terápiások/színészek megosztják érzéseiket, saját történeteiket, lehet kérdezni és kapcsolódni a hallottakhoz. A részvétel ingyenes, azonban, aki szeretne hozzájárulni a program költségeihez, a helyszínen megteheti. Az esemény plakátja kinagyítva megtekinthető itt.

 

 Bezárt a DPA tűcseréje is. A TASZ filmje a történetről.

Sajnálattal értesültünk róla, hogy február végén bezárni kényszerült Budapest második legnagyobb forgalmú tűcseréje is. Mint az ismeretes, hosszú huzavona és durva önkormányzati támadások után, 2014 augusztusában kényszerült bezárni a Kék Pont tűcsere programja. A nemrégiben 20 éves születésnapját ünneplő DPA tűcseréje volt a legrégebbi tűcsere Magyarországon,  sőt, ők voltak a hazai ártalomcsökkentés úttörői is, anno Veres Ili kiváló szakember vezetésével. Az alapítvány, amelynek programjával ki kellett költöznie a XIII. kerületi Hollán Ernő utcai helyiségből,  kapott egy új bérelhető helyiséget a Csángó  utcában, de ott nem indíthatnak be tűcsere programot. Azt a tényt, hogy immáron több ezer injekciós droghasználó maradt ellátatlanul, illetve azt, hogy Budapest ezt a fokozott járványügyi helyzetet úgy kezeli, hogy továbbra sincs drogstratégiája, borzasztó nagy felelőtlenségnek tartjuk és várjuk az érintett  döntéshozók mielőbbi beavatkozását! A sajtóban többféle hír is megjelent a bezárás körülményeiről és a XIII. kerületi önkormányzati konfliktus okairól. Mi az egyik legautentikusabb forrásnak azt a videót tartjuk, amit a TASZ készített, és amiben a szervezet két vezetője, Varga Mónika és Geist Gábor mesélik el, hogy mi is történt. A videó itt tekinthető meg.Iránytűt a segítők kezébe

Tréninget és szupervíziót hirdet – professzionális segítő munkatársak, pedagógusok, kortárs-segítők, önkéntesek számára az Iránytű Ifjúsági Alapítvány. A képzést - 2015. február 13. és 2015. március 28. között összesen 30 órában – (24 óra tréning, - 6 óra eset – szupervízió) tartják.

Helyszíne: Iránytű Ifjúsági Alapítvány – Új Iránytű Közösségi Tér – PreventArt Lakásgaléria – 1132 Bp. Visegrádi u. 29. fszt.1. – 24-es kapukód; Résztvevők létszáma: - maximum 16 fő.

A Képzés az EMMI  támogatásának köszönhetően – ingyenes. További infók itt.

Tovább >>>


Egészségnap az AIDS elleni közdelem világnapján

December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja. A XV. kerületben Drogambulanciát és Mentálhigiénés Gondozót működtető Drogprevenciós Alapítvány tisztelettel meghívja Önt és munkatársait a Nemzeti Drogellenes Stratégia 2013-2020. dokumentum jegyében szervezett szakmai fórumra és egészségfejlesztő napra.A rendezvény időpontja: 2014. december 01. hétfőn 10.00-14.00 óra között.

A rendezvény helyszíne:Újpalotai Családsegítő Szolgálat  Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodája (MUFTI), cím:1156 Budapest, Kontyfa u. 3. szám. A rendezvény meghívóját és jelentkezési lapját itt találja, melyet legkésőbb 2014.11.27-ig a  E-mail címre visszaküldeni szíveskedjen.

Tovább >>>


Kortárs segítő képzés indul a Ferencvárosban

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább >>>


Online prevenció a Szertelentől

"A projekt során elkészülő honlap egy olyan újszerű prevenciós felületet kíván létrehozni, amely megfelel a XXI. század kívánalmainak és ott szólítja meg a fiatalokat ahol a legtöbb időt töltik el-az interneten. A honlapot mindenki elérheti, és megtekintésével hiteles, friss információkhoz juthat a drogokkal kapcsolatban. A program több szinten is illeszkedik a szervezetünk céljaihoz: egyrészt innovatív módon, közvetlenül ott érjük el a kábítószer-fogyasztó és kábítószer-fogyasztás szempontjából veszélyeztetett fiatal korosztályt, a web 2.0 közösségi felületein." További infók a Szertelen Egyesület új online prevenciós szolgáltatásáról itt és a www.szertelenhelp.hu oldalon.Az Északi Támpont Aranyvlog díjat nyert

Jó hír, hogy egyik tagszervezetünk, az Északi Támpont Egyesület képviselői, amely régóta foglalkozik színvonalas dokumentumfilmek készítésével, amelyek mind témájukban, mind a feldolgozás módjában  figyelemre méltó alkotások, augusztus elején átvették a Civil Kamera projekjükért a Szeretlek Magyarország Médiacsoporttól az ARANYVLOG (vagyis arany video blog) verseny különdíját, a Google székházban.  (Egyik legsikeresebb drogtémájú filmjük a "Vegydesigner") Gratulálunk Tóth Bálintnak és csapatának és további sok sikert a munkájukhoz!A Kék Pont és a Tilos Rádió együttműködése a Hepatitisz napon

Július 28-án, hétfőn, a Hepatitisz Világnapján rádiós diskurzusra invitál mindenkit a Kék Pont,  Dr. Gazdag Gábor pszichiáter, addiktológussal, a Szent László kórház egykori orvosával, akinek nagy tapasztalata van injekciós droghasználókkal is és a 7térítő stábjával, a Tilos Rádióban!

Tovább >>>


Szoba a nyolcban fórum és kampányoldal

 

 

Mivel a súlyos nyolcadik kerületi droghelyzet hatékony kezelésére létrehozott és az ENSZ Kábítószer-ellenes Világnapjára időzített, június 26-ai  nyilvános fórumban és kampányban  tagszervezetünk, a Kék Pont ALapítvány is érintett nyolcadik kerületi programja révén, sőt az eseményen szerepelnek is mint előadók és bemutatják a PEER KApitány elnevezésű sorstárs programjukat is  - melyet a Norvég civil Támogatási ALap finanszírozott - szeretettel ajánljuk a TASZ által szervezett, mind tartalmában, mind formájában újszerű eseményt és kampányoldalt!

Tovább >>>


A halál kilovagolt Perzsiából

A Magadért  Alapítvány,  közös szakmai program keretében a komlói Leo Amici Alapítvánnyal a következő színházterápiás programra szeretné felhívni a figyelmet. Az előadás Hajnóczy Péter azonos című írása alapján készült.
Minden információ a csatolt plakáton.Repülök a gyógyszerrel! Könyvbemutató

„Ment ez a Codeine-korszak. Egyre nehezebb volt, rohadt nehéz volt előbb-utóbb már hozzájutni. Gyógyszertárból ki, gyógyszertárba be, folyamatosan a vergődések. Közben ezeken az útjaimon mindig eszembe jutott Berkesi könyvének a címe, hogy Akik nyáron is fáznak..."

Tovább >>>


Családi rendszer és függőségek


Előadás a "HELY"-en: 2014. március 19. szerda 18.00-20.00

A család, mint rendszer jellemzői, a függőségek és egyéb „tünetek” szerepe a családi működésben, lehetséges kiutak a jó családi egyensúly megtalálásában

Tovább >>>


Közérzet játék a HELY-en

Sok szeretettel vár Mindenkit a Magadért ALapítvány, január 22-én, szerdán, 18.30-kor "A HELY"-en megrendezendő színházi előadására. A Nézőművészeti Kft. rendezésében először nálunk látható a T (Tóth, Tőkés, Tanuló, Time, A múlt idő jele) c. színdarab/közérzet játék, melynek fókuszában egy huszonéves fiatal áll, aki önmagát keresi. Az előadás létrejöttében a hozzájuk járó csoporttagok is segítettek saját történetük megosztásával, ezért is hozzák el a darabot a szervezők.

Az előadás után beszélgetés lesz a színészekkel, a dramaturggal és a rendezővel, ahol közösen átgondolhatjuk a látottakat. A mellékelt plakáton megtalálhattok minden információt. Várnak minden érdeklődőt. A hozzájárulás díja: 1500 Ft.

Helyszín: 1067 Budapest Eötvös u. 19.

Tovább >>>


Munkafüggő és művészetterápiás csoportok indulnak

 

 

 

 

 

 

Az Iránytű Ifjúsági és Mentálhigiénés Alapítvány támogató - konzultációs lehetőséget hirdet (egyéni és csoportos formában) "Szenvedélyem a munka..." - Munkafüggőség témában. Olyan emberek jelentkezését várják, akik saját maguk és/vagy környezetük szerint hajlamosak a munkát túlzottan, problémás módon alkalmazni életükben. További részletek a csoportról itt.

Tovább >>>


15 éves a HELY, ünnepelj velük!

Sok szeretettel várnak Mindenkit  "A HELY" 15 éves születésnapjára,  november 5-én szerdán, a  Magadért Alapítvány Segítői. Részletek a meghívóban.Kavicsok Playback Színház

 

 

 

 

A KAVICSOK PLAYBACK SZÍNHÁZÁNAK ELŐADÁSA „A HELY”-EN, 2013. október 16-án,  szerdán, 18.00-20.00-ig.

A Kavicsok Playback színház egy serdülő (főként szerhasználó) fiatalokból álló társulat, akik saját élményeiket felhasználva segítik a nézőket, saját történetük jobb megértésében.

Tovább >>>


Már látható a neten a VegyDesigner dokumentum film

 

 

 

 

 

Már nyilvános az Északi Támpont Egyesület dokumentumfilmje! 29 perc, 2013.
Projektükben egy olyan dokumentumfilmet forgattunk, amely elsősorban magát a jelenséget mutatja be. Nem arra fókuszáltak, hogy az egyes szereket bemutassák - ezek az információk nagyon rövid úton elavulnának. Fő céluk az volt, hogy átfogó képet mutassananak a designer drog jelenségről. Szerették volna  több szakember és szakmailag érintett személy megkeresésével számos aspektusból megvilágítani a jelen helyzetet, és így elérni, hogy reálisabb, tiszta képet kapjanak a nézők. Az elkészült film a designer drog témakör több pontját is érinti, de mindig igyekszik elkerülni a moralizálást, pánikkeltést. Célja nem a minősítés, nem akarják megmondani, hogy mi a rossz és mi a jó, sokkal inkább egy komplex keresztmetszetet szeretnénk nyújtani.(A film facebook oldalán olvashatók alapján) A Vegydesigner megtekinthető itt.Önkénteseket vár a Kék Pont

 

 

 

 

 

 

Önkénteseket keres  a Kék Pont Alapítvány,  most induló, "Peer Kapitány" - Segítők a Sarkon-  programjához, amely a Norvég Civil Alap támogatásával valósulhat meg!

A projekt célja egy sorstárs-vezérelt intervenciós modell bevezetése Magyarország legnagyobb tűcsere programjában, a VIII. kerületi Kontakt tűcsere programban, melynek során a programunkban megforduló intravénás szerhasználók adnak informális támogatást más intravénás szerhasználóknak. További részletek az alapítvány honlapján olvashatók.

Tovább >>>


Összefogva, együtt a fiatalokért

 

 

 

 

 

 

 

Tovább >>>


Öleld át a félelmeidet!

Szeretettel vár mindenkit a Prevent ART II. Turné Program "Öleld át félelmeidet!" c. zárókiállítására  a helyszínt biztosító Megálló Csoport Alapítvány (Bp. VIII. József utca 49.)  és a szervező Iránytű Ifjúsági és Mentálhigiénés Alapítvány, június 18-án 13.15 órára!A kiállító alkotók között vannak a XIII. kerületi Hunyadi Mátyás Általános Iskola 7. m osztályos diákjai, valamint a Megálló felépülőben lévő szenvedélybetegei és munkatársai. A programról szóló plakát itt tekinthető meg.Falunap a KIMMTA Zsibriki drogterápiás intézetben

 

 

 

 

 

 

 

Sok szeretettel várnak mindenkit a 2013. 06. 22-én, szombaton tartandó Falunapjukra, a  Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Támogató Alapítvány /KIMMTA/ munkatársai és lakói. A program plakátja itt tekinhető meg.Játék-Szín Színjátszó Találkozó szenvedélybetegeknek is

 

A Mentálhigiénés Egyesület VI. alkalommal hirdeti meg a „Játék-Szín” Dél-alföldi Regionális Amatőr Színjátszó Találkozót, pszichiátriai- és szenvedélybetegek, fogyatékkal élők és idősek amatőr színjátszó csoportjainak  részvételével. A Pszichiátriai - és Szenvedélybetegek kategóriájában 10 csoport számára tudunk megmérettetési lehetőséget biztosítani; a Fogyatékkal élők kategóriájában  5 versenyző csapatot tudunk fogadni és az Idősek kategóriájában szintén 5 csapat versenyre kelésére van lehetőség. A rendezvény időpontja: 2013. november 08. Helyszín: Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális Központ

Tovább >>>


Szakmai Nap a DrogStopnál

 

Felhívjuk  a figyelmet a 2013. június 5.-én tartandó Szakmai Kerekasztalunkra, melynek célja Drog Stop Budapest Egyesület szakmai munkájának bemutatása illetve az Észak-Pesti régió kiemelten a 4. és 15. kerület   egészségvédelmi, ifjúsági, kábítószer prevenciós tevékenységének megismerése, összehangolása.

Várjuk állami fenntartású és civil szervezetek képviselőit, nevelőket, helyi egyházi és kulturális intézmények tagjait, polgárőröket vagy bárkit, akit a téma érdekel.

Részletes program itt, regisztráció itt.Akkreditált kiégés-megelőző tréning

"Örömtréning a szociális szférában dolgozó szakemberek számára" címmel hirdet akkreditált képzést a Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány. A továbbképzés pontértéke: 30 pont.

Tovább >>>


Jótékonysági Est rászoruló gyermekes családokért

 

Az Országos Gyermekvédő Liga szeretettel vár mindenkit április 9-én, kedden este 19 órára Budapestre, a VII. kerületben található ERŐMűvházba, a Wesselényi utca 17. szám alá,   a mellékelt plakáton található jótékonysági programra. Az esten Berecz András Kossuth díjas előadóművész mond meséket felnőtteknek, ami garantálja a jó szórakozást. A belépőjegyekből és a helyszíni adományokból befolyt összegből, többek között a nyári gyermek-és drogprevenciós programjaikat szeretnék megvalósítani.

Részletes információk az esemény plakátján olvashatók.Te is filmes vagy?


Kiírásra került a IV. Országos drogprevenciós kisfilm-készítő verseny. "Kiemelt szempont a család, mint a drogprobléma esetleges megoldásának színtere, a probléma észlelés módjai, lehetőségei, korai jelek a tipikus válaszreakciók, a lehetséges problémakezelési módok. Ki, és mit tehet a családban, ha a problémát észlelte? Mutassatok példát arra is, hogy hová lehet segítségért fordulni, továbbá fogalmazzatok meg pozitív üzeneteket a filmekben."- az Életrevaló Egyesület részletes pályázati felhívása itt olvasható el.

Tovább >>>


Tiszta Multikulturális Központ

Felépülőben lévő szenvedélybetegek számára tematizált önismereti és készségfejlesztő csoporttréning program indul, ami elősegíti a munkahely-kereséshez és a munkahely megtartásához szükséges készségek, képességek fejlesztését, az elengedhetetlen ismeretek elsajátítását, továbbá hozzájárul a relapszus megelőzéséhez, a józanság fenntartásához. A 2 modulos, 34 órás tréning kezdő időpontja: 2013 januárja, a csoportot hétfőnként 17 és 19.30 között tartjuk.

Tovább >>>


Addiktológiai előadássorozat szakembereknek


Addiktológiai előadássorozat a Magadért Alapítvány

szervezésében VI. Eötvös u. 19. „A HELY”-en

szakembereknek, a szakmára készülőknek és érdeklődőknek

Tovább >>>


A kodependencia bölcsője: a család

November 28-án, szerdán óra között "A kodependencia bölcsője: a család. A gyermekkor és beteg kapcsolódási mintázataink kialakulása" címmel

előadást és beszélgetést szervez a Magadért ALapítvány,  "A HELY"-en, VI. Eötvös u. 19. Az előadó, Horváth Gábor, a nágocsi Rehabilitációs Intézet szakmai vezetője, aki már tartott előadást nálunk, nagy sikerrel.  Akkor többek között a társfüggés megjelenési formáiról, típusairól, az egészséges, ill. a beteg család főbb ismérveiről beszélt. 28-án az előadó a gyermekkorra koncentrál, mi minden történhet abban az időszakban, amely kihatással lesz a felnőtt korra, mik azok a traumák, történések, viselkedési és kommunikációs működések, amelyek előfordulása esetén, nagyobb a kockázata a társfüggés kialakulásának. Milyen lehetőségei vannak a felismert függő kapcsolatok változtatásának, a családban és a párkapcsolatban rosszul működő minták kezelésének. Az előadás alatt folyamatosan lehetőség lesz feltenni kérdéseiteket.Az előadás hozzájárulási díja: 600 Ft, melyet a helyszínen lehet befizetni.

Tovább >>>


Önkénteseket vár a Drog-Stop

 

 

 

A Drog-Stop Budapest Egyesület önkéntes telefonos segítőket keres sürgősen. Előnyt jelent a jó kommunikációs készség, szociális, pszichológiai, pedagógiai, addiktológiai jártasság, érintettség a szenvedélybetegség területén, önismereti munka, önkéntes vagy telefonos gyakorlat. Természetesen nem mind egyszerre elvárás. További infók itt.Módosult a kiégés-megelőző tréning időpontja


Módosult a szociális szakemberek számára korábban meghirdetett, akkreditált, kiégés-megelőző tréning időpontja (szept.7. helyett) okt. 5-én kezdenek! További részletek itt!Minden, amit tudni akarsz a drogokról, de nem merted megkérdezni.

Ingyenesen használható e-learning rendszer szülőknek: A Kevice Táborok Kiemelten Közhasznú Egyesület, a Szülők Háza és a WebKontakt Internet Studio közreműködésével, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával elkészítette a No Para E-learning "szülő tanácsadó" rendszert A program célja egy ingyenes e-learning oktatási csomag kialakítása, amely szülőknek segít a "saját úton való tanulás" metodikájával megismerni a függés, a függőség természetét. Lehetőséget kapva ez által a saját negatív függőségeinek felismerésén keresztül a függés-pszichológiájának, működésének a megismerésére, majd az azokkal való megküzdésre, valamint a pozitív függőségeinek erősítésére. A program feladata tehát a szülők önismeretének fejlesztése, stressz- és feszültségcsökkentő technikák megtanítása oldása. Ezáltal a szülők saját öntanulásai folyamatán keresztül válnak saját gyermekük segítőivé. A képzés szakmai anyagait Regős Judit gyermekszakértő és Lakos Adrienn gyermekpszichológus állították össze. A képzés hanganyagaiban többek közt Bayer István gyógyszerész professzor, Dr. Zacher Gábor toxikológus, Dr. Kamuti Jenő sportoló, sportdiplomata és Dr. Németh Zsolt rendőrezredes szólalnak meg.   Amennyiben a program felkeltette az érdeklődéseteket, nem kell mást tenni, mint regisztrálni és elkezdeni az első leckét.   A felvehető kurzusok és a részletek megtalálhatók a No Para honlapján: http://nopara.c4c.huFelvételi a Megállóban július 3-án, kedden

Újrakezdenéd, folytatnád vagy befejeznéd középiskolai tanulmányaidat? Nálunk megteheted! A Megálló Csoport Alapítvány tanulási lehetőséget kínál azoknak, akik függőségi problémájuk, másságuk, viselkedésük miatt kihullottak az általános képzési rendszerből.

Az iskolában a tananyagot nem évfolyamokra, hanem tematikus kurzusokra bontjuk. Az oktatás kiscsoportos és egyéni foglalkozásokon történik, sok személyre szabott feladattal.

Tovább >>>


Merj kevesebbet! A Kék Pont Kábítószer-ellenes Világnapi üzenete

 

 

 

 

 

 

Ha a legális – illegális, a tiltott és szabadon fogyasztható alternatívája önmagában képes lenne valós, hatékony megoldást nyújtani a drogprobléma kezelésére, akkor sem a fiatalkorúak között tapasztalható növekvő alkoholfogyasztás, sem a növekvő kannabisz-használat nem jelentene ekkora kihívást. A Kék Pont  – másfél évvel a 2010-es Mértékletesség Éve kampánya után- ismételten a drogpolitikai paradigmaváltást jelentő egyéni és közösségi felelősségvállalást támogató, a MÉRTÉKLETESSÉG erényére építő és azt  erősítő egészségfelfogást szorgalmazza, a MERJ KEVESEBBET! szlogennel. Palackba zárt világnapi üzenetünket Dávid Ferenc prevenciós koordinátor dobta be a Dunába, az A38 hajón  megrendezett sajtótájékoztatójuk zárásaként. További részletek itt.Örömtréning szociális szakembereknek

 

A program engedélyszáma: S-05-099/2009. Továbbképzés pontértéke: 30 pont. A képzés megjelent: Továbbképzési jegyzék 2011, NCsSZI

Tovább >>>


Nemzetközi konferencia a biztonságosabb partizásról


Május 3-án, csütörtökön, a Party+ és a NEWIP szervezetek nemzetközi konferenciát szerveznek Budapesten, "Biztonságosabb partizás, biztonságosabb szórakozás" témában. Magyarországi társszervezõ partnerük a Kék Pont Alapítvány Party Service munkacsoportja. A konferenciára tisztelettel várjuk azokat az érdeklõdõket - partizó közösségek tagjait, civil szervezeteket (amelyek már ártalomcsökkentõ programjaikkal jelen vannak a partitérben, vagy tervezik azt a jövõben) partiszervezõket, szórakozóhelyek üzemeltetõit, felelõs üzleti partnereket, rendõrséget, szakmai döntéshozókat, önkormányzati érintetteket, stb. - akik szívesen megismerkednének az európai jó gyakorlatokkal és kezdeményezésekkel, személyesen is tapasztalatokat cserélve a külföldi szakemberekkel. A részletes programot csatoltuk. Az elõadások angol nyelven folynak, tolmács segítségével. A konferencia ingyenes, de limitált résztvevõt tudunk fogadni, ezért regisztráció köteles! Kérjük, hogy jelentkezését, a szintén mellékelt regisztrációs ûrlap kitöltésével, küldje el legkésõbb április 20-ig a címre! További információk: Stánicz Nóra, koordinátor
Kék Pont Party Service, 06-70/607-5042Ingyenes élménytábor 14-18 éveseknek külföldön

A Megálló Csoport Alapítvány a MOL Gyermekgyógyító Program támogatásával 2012 tavaszán „Mindenkinek megvan a maga Everestje” címmel két egy-egy hetes élményterápiás tábort szervez Ausztriában és Lengyelországban, melyre jelen kiírás keretében jelentkezhetnek és pályázhatnak 14 és 18 év közötti fiatalok. A tábor ingyenes. Jelentkezési határidő április 24. További részletek itt.Örömtréning a pozitív viszonyulás fejlesztésére, a kiégés megelőzésére

Felhívás akkreditált továbbképzésre - Örömtréning a szociális szférában dolgozó szakemberek számára a Tiszta Jövőért Alapítványtól. Részletek itt. Jelentkezési lap innen tölthető le.Ifjúsági Szakmai Műhely a fogvatartottak reintegrációjáért.

A  Váltó-sáv Alapítvány Ifjúsági Szakmai Műhelyt indít újra (immár harmadszor) azoknak, akiket a téma és terület – fogvatartottak és szabadultak társadalmi és munkaerő-piaci beilleszkedésének támogatása – érdekel, és erről többet szeretnének tudni, a szociális munka e speciális és hiányterületében van kedvük és lelkesedésük képződni! További infók itt.A Drog Stop Budapest Egyesület sürgősen önkéntes telefonos segítőket keres!

Előnyt jelent a jó kommunikációs készség, szociális, pszichológiai,pedagógiai, addiktológiai jártasság, érintettség a szenvedélybetegség területén, önismereti munka, önkéntes vagy telefonos gyakorlat.Természetesen nem mind egyszerre elvárás.
Amit nyújtani tudnak: szakmai gyakorlatot, főiskolásoknak, egyetemistáknak gyakorlati helyet, közlekedési hozzájárulást, részvételt civil szervezet tevékenységébe, szakmai fejlődést, prevenciós gyakorlatot, esetmegbeszélést. A jelentkezőktől szakmai önéletrajzot várnak a , illetve a e-mail címre, és természetesen  a felmerülő kérdésekre is szívesen válaszolnak. www.drog-stop.hu <http://www.drog-stop.hu/>Prevenciós foglalkozásvezető képzés 32 órás alapozó modullal, februárban!

Képzési felhívás
A Kompánia Alapítvány szervezte prevenciós foglalkozásvezető képzés keretében 32 órás alapozó modul indul 2012 februárjában! A képzés célja a segítő foglalkozásra készülő fiatalok, illetve ifjúságsegítéssel, oktatással, gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek speciális szakmai felkészítése, fiataloknak szóló, közösségfejlesztő csoportfoglalkozások megvalósításához. Jelentkezési határidő február 5. További infók itt. Jelentkezési lap itt.Állatfarm - A Megálló és a Leo Amici közös estje

 

Január 10-én, kedden 19 órakor (a MADÁSZSZ rendkívüli közgyűlése után közvetlen) minden érdeklődőt szeretettel várunk a Megállóba, aki meg akar merítkezni egy nem mindennapi színházi és zenei élményben! A program: Orwell – Állatfarmja a Leo Amici Alapítvány előadásában, valamint Zörgő feat. Romengo koncert.

Tovább >>>


„Égig érő… tű” filmbemutató

A Drogprevenciós Alapítvány Geist Gábor: „Égig érő… tű c.” filmjének bemutatóját tartja 2011. december 12-én 11 órától az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban.

Meghívó

Jelentkezési lapMérték Képző - Ingyenes képzés szülőknek

A Kék Pont Alapítvány novemberre, 3 időpontra interaktív szociális képzést hirdet szülőknek az alkoholfogyasztás jelenségéről, a szülő-kamasz kapcsolatról, a mértékletességről és a példamutatás erejéről. Elsősorban olyan szülőket, szülő párokat várnak, akiknek kis- vagy nagykamasz gyerekük, gyerekeik vannak, és akiket foglalkoztat az alkoholfogyasztáshoz, a fiatalok biztonságosabb szórakozásához, szexuális életükhöz, vagy internetes kalandozásaikhoz fűződő viszonyuk és a saját, szülői felelősségük kérdései!További infók itt.Új trendek a drog - telefonsegély munkában

Október 24-25-én 2 napos ingyenes képzést tart a Drog-Stop Egyesület a telefonsegély szolgálatok  változó, új kihívásairól és szerepeiről. Előadások és workshopok lesznek a telefonos és online tanácsadások ajánlott módszereiről, a közösségi marketingben rejlő lehetőségekről és  a designer drogok megjelenése okozta új feladatokról, dilemmákról is. A képzés meghívott előadója: Tom Evenepoel, VAD, FESAT alelnök, DrugLijn vezető. Az előadás angol nyelven folyik, tolmácsolás mellett. A részvétel ingyenes, de a regisztráció kötelező! További részletek itt.„A krízistől a változásig”- workshop a Magadért Alapítványnál

Három workshop indul a Magadért Alapítvány,  „A HELY” szervezésében. Jelen képzésünk célja, hogy összefoglaljuk Alapítványunk 13 éves működése során felhalmozott szakmai tapasztalatunkat,  szemléletmódunkat, áttekintsük a függőség leggyakoribb kiváltó okait, megfogalmazzuk, és interaktív formában bemutassuk „A HELY”- önsegítő módszerét, útmutatást és lehetőséget adva, hogy milyen eszközökkel segíthetjük a hozzánk fordulókat. A workshop három fő téma köré szerveződik: krízis, kommunikáció és változás. E három terület még jobb megismerésével, az elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzésével, a résztvevő átfogó tudást kap a függőségről, a családi rendszerről, a kommunikációs módszerekről, a krízisintervencióról, valamint a változás lehetőségeiről.További infók itt!„Réteg telefon szolgálatos” találkozó

A Drog Stop Egyesület szeretettel meghív minden Telefonos Társ szervezetet   a 2011.szeptember 26-án tartandó telefonos szakmai napra, amely végre lehetőséget ad a régóta tervezgetett  „réteg telefon szolgálatos” félhivatalos találkozóra.

Tovább >>>


Változó idők, változó drogok… II. Hogyan tarthatunk lépést? kerekasztal beszélgetés

Drog-Stop Budapest Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt 2011. szeptember 19.-én hétfőn 10.00-tól a „Változó idők, változó drogok… II. Hogyan tarthatunk lépést?” címmel megrendezésre kerülő kerekasztal beszélgetésre és szakmai eszmecserére, ahol kiemelten számít a pedagógusok, és a gyermekotthonban dolgozó szakemberek megjelenésére. A program minden résztvevő számára ingyenes.

Tovább >>>


Kapocs önkéntes klub

Kapocs Ifjúsági Önsegítő Szolgálat Alapítvány továbbra is vár új tagokat az önkéntes klubba. A célcsoport azok az érdeklődők, akik ifjúsági területen szeretnének önkénteskedni és mind az önkéntességhez, mind az ifjúságsegítéshez helyet, segítséget, tapasztalatcserét, felkészítést keresnek. A klubfoglalkozások minden második héten csütörtökön 17-18.30-ig tartanak. További információ: Ignácz TímeaTalentum Blogger pályázat - Nevezd a legjobb írásodat, hogy tiéd legyen a talentum!

Az Északi Támpont Közhasznú Egyesület olyan bloggerek jelentkezését várja, akik elsősorban társadalom, közélet, kultúra témakörben, magyar nyelven teszik közzé rendszeresen gondolataikat, azonban más egyedülálló stílusban írodott más témával, szerzői művekkel is lehetn nevezni. A nevezés folyamatos!

Tovább >>>


Kapocs módszertani képzése

A Kapocs Ifjúsági Önsegítő Szolgálat, Alapítvány módszertani képzést szervez fiatalokkal foglalkozó szakemberek és leendő szakemberek számára  augusztus 11-én, 12-én, 18-án és 19-én. A képzésen való részvétel ingyenes! Jelentkezési határidő augusztus 5.

Tovább >>>


„A cselekvés szabaddá tesz!”

A kábítószer-ellenes világnap alkalmából az ADELANTE ALAPÍTVÁNY és a Sz-Sz-B Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Nyíregyházai Kistérségi Népegészségügyi Intézete, 2011. június 24-én 19 órától a Vidor kertben „A cselekvés szabaddá tesz!” címmel közösségi rendezvényt szervez. Részletek
A Váltó-sáv Alapítvány
szeretettel vár minden érdeklődőt a BELÜLRŐL kiállítás (fogvatartottak alkotásaiból) megnyitójára 2011. május 19-én 14 órától.Kedves Csajok, Asszonyok és Hölgyek!
Gyertek újra csütörtökön, igazán jó témával kezdünk: SZEX-szel.

A testünkkel és szexuális életünkkel kapcsolatos önértékelési problémák komoly kockázati tényezők lehetnek a szenvedélybetegségek kialakulásában is.

A Kék Pont "Nő Létünkre…" programsorozata szenvedélybeteg nőknek, szenvedélybetegek női hozzátartozóinak, és azoknak a nőknek szól, akiket érdekelnek a tipikusan nőket érintő zavarok és függőségek megelőzésének lehetőségei.

Április 28-án, csütörtökön este 6 órától "Csak a testünkön át" címmel előadás és beszélgetés Mester Dóra szex-edukátorral és Falcsik Mari költővel, a Ráday Könyvesház galériáján.
További részletek a meghívóban.

Korábban fantasztikus beszélgetések születtek még a legérzékenyebb, legintimebb témában is! Gyertek, folytassuk a megkezdett sorozatot együtt!!

Köszönjük, ha másokkal is megosztjátok!

Barna Erika
Kék PontA Madászsz-hoz 2011-ben csatlakozó Váltó-sáv Alapítvány folytatja Váltó Café programsorozatát, amelynek következő műsora Drog és börtön címmel 2011. április 19-én 18.00-20.00 kerül megrendezésre a Váltó-sáv Alapítványban.
RészletekSzeged város a biztonságos szórakozásért!
Szeged MJV Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) tagszervezete az SZKTT ESZI Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum munkatársai közreműködésével felépítésében újszerű program, szolgáltatás veszi kezdetét 2011. februártól Szeged városában, mely a fiatalok szórakozásának biztonságosabbá tételét szolgálja.
RészletekA Kékpont Alapítvány Védett Táncterek címmel szülőknek egy 1 napos intenzív képzést tart, a biztonságosabb és egészségesebb szórakozás alapjairól, 2011. március 26-án, szombaton, a budapesti Belvárosi Oktatási Irodában.
RészletekA Szertelen Egyesület és a spanyol Asociación Juvenil Intercambia önkéntesei egy kilenc napos csereprogramon vehettek részt 2011. március 13-21 között. Élménybeszámoló itt olvasható.A III. Kerületi Közművelődési Nonprofit Kft. és az Iránytű Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda szervezésében második alkalommal kerül megrendezésre 2011. április 7-én a PreventART II. "Programok és Módszervásár a józanságért rendezvény". "Szenvedélyes filmek - szenvedélyes színházak" - interaktív dráma-csoportok, kreatív programok, civil szervezetek találkozója - egymással és a közönséggel.

Részletes program
Jelentkezési lap a Börzén bemutatkozó szervezetek, szolgáltatások részére
Jelentkezési lap egyéni és csoportos látogatók - érdeklődők számáraHírek 2010