Eseménynapló
Eseménynapló

 

2009. évi események

 

2008. évi események

 

2008 előtti események

 

   

 

 

2009. évi események

 

Tanulmányút Brüsszel, VAD ernyőszervezet, 2009. 09. 19-18.

 

A MADÁSZSZ (Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége) és MADRISZ (Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége) közös, a TÁMOP finanszírozásával megvalósuló projektje keretében nemzetközi tanulmányúton vettünk részt Brüsszelben 2009. 09. 16-18. között. A tanulmányút célja a nemzetközi együttműködési formák, módszerek, technikák, jó gyakorlatok megismerése volt, különös tekintettel a civil-szakmai szervezetek összefogása és érdekérvényesítése gyakorlatának megismerésére, és lehetséges civil-szakmai stratégiai együttműködések tanulmányozására.   

A szakmai beszámoló megtekinthető itt.

 

Támop projekt

2009. január 1-én indult el a MADÁSZSZ és MADRISZ (Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége), a TÁMOP finanszírozásával megvalósuló közös projektje, amely célja a drog területen jelen lévő civil szervezetek érdekképviseleti célú együttműködésének fejlesztése az ország három régiójában, Pest, Csongrád, Bács-Kiskun, Hajdú Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, valamint Budapesten. A projektről részletesebben a „Támop” menüpontban olvashat.

 

Kerekasztal-beszélgetés  

A MADÁSZSZ 2009. május 7-én „A droghasználók körében alkalmazott ELTERELÉS multidimenzionális elemzése” címmel kerekasztal beszélgetést szervezett, amelynek célja a droghasználók ELTERELÉS-ének folyamat- és rendszerszerű elemzése az érintett szervezetek, intézmények képviselőinek bevonásával. A kerekasztal beszélgetés az Ügyészek Országos Egyesülete által megrendezésre kerülő “Kommunikáció a biztonságos világért, kommunikáció a biztonságos Magyarországért“ című KRIMINÁLEXPO-IT-SEC-2009 Nemzetközi Konferencia és Szakkiállítás keretében valósult meg.

 

A kerekasztal résztvevői:

Dr. Csorba József addiktológus, Nyírő Gyula Kórház

Fazekas Tamás ügyvéd, Társaság a Szabadságjogokért

Korona Lajos ügyész, Fővárosi Főügyészség

Kósa Edina jogász, Nemzeti Drogmegelőzési Intézet

Lencse Menyhért szociális munkás, Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia

Telek Ervin addiktológiai konzultáns, Salgótarján

Varga Péter r. százados, a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Szolgálat Nyomozó Alosztályának vezetője

 

Elnök: Gondi János addiktológiai konzultáns, Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány

 

Moderátor: Kósa András, újságíró

 

A kerekasztal meghívottainak köre: ügyészek, drogszakmai civil szervezetek, szakemberek, döntéshozók, intézmények és a Kiállítás látogatói.

 

 


 

2008. évi események

 

Közgyűlés 2008. évi eseményekről

A MADÁSZSZ közgyűlés 2008. évi szakmai beszámoló előadásanyaga megtekinthető itt.

 

Stratégiai tervezés 2008-2011-es időszakra

 

2008-ban zárult le a MADÁSZSZ stratégiai tervezése. Részletek a Stratégia menüpontban olvashatók.

 

 

  

2008 előtti események

 

A MADÁSZSZ közgyűlés 2007. évi szakmai beszámoló előadásanyaga megtekinthető itt

A MADÁSZSZ közgyűlés 2006. évi szakmai beszámoló előadásanyaga megtekinthető itt

 

A MADÁSZSZ közgyűlés 2005. évi szakmai beszámoló előadásanyaga megtekinthető itt.

 

Erőforrás és igényfelmérés a MADÁSZSZ tagszervezetek körében

2007 ősszel megvalósult kutatás célja egyrészt a MADÁSZSZ tagszervezetek közös problémáinak, jellegzetességeinek, nehézségeinek, másrészt a MADÁSZSZ gyengeségeinek, erősségeinek és lehetőségeinek feltárása volt. Részletek itt tekinthetők meg.

 

Civil Falu 2001-2007

2001-2007 között a MADÁSZSZ tagszervezetei minden évben részt vettek a Civil Faluban.

A Civil Falu a Sziget Fesztivál területén berendezett falu, amelynek – mint minden falunak – van kultúrháza, egészségháza, kocsmája, temploma, színháza, kézműves műhelye.

A Civil Falu fő célkitűzés alternatívát kínálni a kábítószer-fogyasztás helyett. Az önpusztító magatartás elkerülésének segítése komplex feladat, nem elég csupán a függőséget okozó anyagok rossz hatásait megmutatni, szükséges (akár saját életünkkel is) pozitív mintát állítani. Az egészséges életmód, a sportolás és a szabadidő aktív eltöltésének, valamint az ártalomcsökkentés (a drogokat rendszeresen használók számára a drogfogyasztással járó ártalmak csökkentése) promóciója szintén célkitűzése a programnak. Továbbá a program célul tűzte ki, hogy a tagszervezetek hasznos információkkal szolgáljanak a hozzátartozók és a szakemberek számára.

A Szövetség szervezetei (illetve azok munkatársai) a szigetlakók szabadidejének hasznos eltöltését célzó játékos foglalkozásokkal, információk közvetítésével, szükség szerint egyéni esetkezelésekkel adtak választ az őket érdeklő kérdésekre, bizonytalanságokra, segítő laikus (kortárssegítő) és szakképzett szakemberek bevonásával.

Mindkét évben készült kutatás a Civil Falu látogatói körében, amelyek megtekinthetőek itt.

 

 

Kriminálexpo – Mini Civil Falu 2003-2007

 

2003 óta minden évben a MADÁSZSZ tagszervezetei részt vesznek a Kriminálexpon a Mini Civil Falu drogprevenciós programmal. A program célja a középiskolás korosztály számára interaktív, vetélkedő formájában bemutatni az elsődleges, másodlagos és harmadlagos drogprevenciót.

Minden évben szervezetenként 2-3 fő irányításával, naponta 10-16 óra között  fogadtuk az érdeklődőket, csoportokat, előre lefixált időpontokban. Különböző állomásokon, 10 látványos standon mutattuk be a megelőzés, ártalomcsökkentés, valamint a kezelés lehetőségeit.   

A Mini Civil Falut látogató csoportok mintegy akadálypályán mentek végig a különböző színtereken. Az első állomás  egy ún. Civil Falu Eligazítás stand, ahol a csapatok megkapták a szükséges eszközöket, információkat. Az utolsó állomás pedig az ún. Mini Civil Falu Eredménystand, itt zajlott a pontok összesítése, a jutalmak átadása. 

A szervezetek minden évben egy előre megtervezett, jól látható szakmai stratégia mentén követik egymást, a megelőzés mindhárom színterét végig követve.

Elsődleges prevenció:

  • Kortárssegítő Műhely Közhasznú Alapítvány
  • Északi Támpont Egyesület   
  • Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány
  • Vargabetű Klub - Műhely Egyesület 

Másodlagos prevenció (itt már megjelennek a drogfogyasztás stádiumai):

  • Drog Stop Budapest Egyesület   
  • Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia
  • Drogprevenciós Alapítvány  

Harmadlagos prevenció (függők kezelése, tanácsadás):

  • KIMMTA (Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Támogató Alapítvány)
  • Magadért Alapítvány
  • Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért
A 2005-ös Kriminálexpo szakmai programleírása megtekinthető itt.

 


ALTERNATÍVA – alacsonyküszöbű szolgáltatás plázákban 2005-2007

A MADÁSZSZ szervezetek között kialakult hatékony szakmai együttműködésnek köszönhetően 2005. szeptemberében a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet Szövetségünket kérte fel a budapesti, ALTERNATÍVA nevet viselő plázákban történő alacsonyküszöbű szolgáltatás működtetésére.

Az újszerű program 2005. október 1. és 2005. december 31. között kísérleti jelleggel zajlott. A szolgáltatás sikerének köszönhetően az Alternatívát 2006-tól is Szövetségünk működteti, melynek programjait szervezeteink közösen valósítják meg a XV. kerületi Pólus Center Bevásárló Központban.

A MADÁSZSZ 2007. évi, stratégiai tervezési programja során megfogalmazódott, hogy a MADÁSZSZ nem kíván programokat működtetni közvetlenül a végső célcsoport számára. Ezért döntöttünk úgy, hogy a 2007 végén, hogy a Pólus Centerben bezárásra került Alternatíva programot nem a MADÁSZSZ égisze alatt "visszük át" a Csepel Plázába.

Ennek megfelelően egyik tagszervezetünkkel, a Kompánia Alapítvánnyal állapodtunk meg az új helyszínen létrejött program működtetésében.