magyar |  englishCsatlakozzon Facebook-on

Hírek
Katasztrofális költségvetési számok


Ezen a héten több sokkoló hírről is értesültünk a területre szánt, jövő évre betervezett kiadások kapcsán. A szakminisztérium által sokat emlegetett, kiemelt területe, az "egészség-központúság" szemléletére épülő és paradigmaváltást ígérő prevenció területe jövőre 300 millió Ft-tal számolhat, amelyből kb. 200 millió Ft lesz pályázati úton  elosztva. Vagyis 2012-ben  jóval kevesebbet,  harmadannyit költene a kormányzat drogprevencióra, mint amennyit 2009-ben költött.


A másik nagyon rossz hír az, hogy ugyancsak a jövő évi költségvetési tervezet szerint, 2012-ben a "Támogató szolgáltatások, közösségi ellátások, jelzőrendszeres  házi segítségnyújtás, utcai szociális munka és krízisközpont finanszírozására" kiírt pályázati keretösszeg 4 448,3 milliárd forint, holott a korábban meghirdetett és a szervezetek által szeptemberben beadott pályázatok, még  ugyanezen szolgáltatások működtetésére 6.482.667.750 forint keretösszeget tudva születtek meg. Ez 2 milliárd forinttal kevesebb, mint azt korábban ígérték, illetve a 2008-ban kiírtakhoz képest is jóval kisebb az összeg, amikor közel 7 milliárdot különítettek el ezekre a pályázatokra, de akkor  még a házi segítségnyújtásra, az utcai szociális munkára és a krízisközpontokra szánt összegek nélkül. A költségvetési tervezet letölthető innen, az országgyűlés honlapjáról. (A 68.oldalon találjátok a minket érintő számokat!)


A MADÁSZSZ elnöksége haladéktalanul egyeztet a kialakult helyzetről és megteszi a szükséges jelzéseket a koordináció és szakminisztérium felé, valamint civil egyeztetést kezdeményez a négy  hazai ernyőszervezet (MAT, MADRISZ, ÁSZ, MADÁSZSZ) és a közösségi ellátások egyesületei között.MADÁSZSZ elnökség