magyar |  englishCsatlakozzon Facebook-on

Hírek
EFOP pályázati lehetőség célzott prevenciós programokra a konvergencia régiókban

szechenyi logo


Remélhetőleg hamarosan megnyílik a lehetőség „Célzott prevenciós programok a szenvedélybetegségek megelőzése érdekében” című (EFOP-1.8.7-16) pályázatok benyújtására. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a következő célcsoportokra irányuló programokkal lehet pályázni:


−     A sérülékeny személyek és családjaik; a kábítószer-probléma szempontjából veszélyeztetett fiatalok és hozzátartozóik (Kulturális különbségekből adódó nehézségekkel küzdő fiatalok; Egészségügyi korlátokkal küzdő fiatalok; Kedvezményezett járások településein élő fiatalok (290/2014. (XI. 26.) Korm. rendelet alapján); Szociális/társadalmi akadályokkal küzdő fiatalok; Iskolai nehézségekkel küzdő fiatalok)


−     Szülők, nevelőszülők, nevelő környezet


−     A függőnek nem minősülő, de annak korai jeleit mutató szerfogyasztó személyek


−     A prevencióval közvetlenül foglalkozó szakemberek, önkéntesek, kortárs segítők (Kiemelten a kábítószer-probléma szempontjából érintett szakterületen dolgozó szakemberek)


−     Az érintettek közé tartoznak a fiatalokat befogadó közösségek, valamint a szerhasználat jelenségével kapcsolatba kerülő intézmények, szervezetek.


A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 3 milliárd forint.  Ezen pályázat adta lehetőségek fontos forrást jelenthetnek a KMR-en kívüli régiókban működő szervezeteknek. Főpályázóként, konzorciumi partnerként, vagy együttműködő partnerként is érdemes átgondolni a lehetőségeket. Ugyan jelenleg még nem lehet benyújtani a pályázatokat, de már most érdemes felkutatni partnereket, előkészíteni a pályázat szakmai anyagának vázát, a megvalósíthatósági tanulmány egyes részeit, különösen is, hogy a pályázat kötelező eleme a területi együttműködés kialakítása. A minisztériumi ígéret szerint a kiírás csak a már ismert technikai részleteket illetően módosul.