magyar |  englishCsatlakozzon Facebook-on

Hírek
Integrált ellátás avagy az extra befogadásban rejlő lehetőségek

befogadasAugusztus 15-ig még beadhatók a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Szt.) 58/A. § (2f) bekezdése szerinti egyedi befogadási kérelmek. Szolgáltatóként érdemes átgondolni, hogy szervezetünk kíván-e élni az extra befogadási lehetőséggel.


 


Az önállóan működő alacsonyküszöbű szolgáltatások helyzete jelenleg bizonytalan, finanszírozása különálló szolgáltatásként nem túl előnyös. A szolgáltatás fenntartásában segíthet egy olyan integrált intézmény, amely az alacsonyküszöb mellett, más szolgáltatáseleme(ke)t is tartalmaz, például szenvedélybetegek nappali ellátását, ha a szervezetnek van rá lehetősége, ha a feltételek adottak. Amellett, hogy ezáltal a finanszírozás és hatékonyság szempontjából jobb helyzetbe kerülhetnek az eddig önállóan működő alacsonyküszöbű szolgáltatások, bővül a szolgáltatási palettánk, olyan szinergikus hatások léphetnek fel az ellátás során, amelyek csakis az integrált intézmény sajátjai.


A szenvedélybetegeket ellátó egészségügyi és szociális ellátórendszer hazánkban sok helyen „lyukas”, az addiktológiai ellátások piramisa komoly anomáliákat rejt. Egy szenvedélybeteg felépülési esélyeit ma nagymértékben meghatározza, hogy lakóhelyén, vagy annak közelében milyen szolgáltatásokat kínálunk. A befogadási lehetőség kapcsán érdemes több aspektusból is átgondolni szenvedélybetegeknek szánt szolgáltatásunk fejlesztési irányát. Hova tartunk? Milyen ellátatlan igényei vannak a klienseinknek? Melyek a hiányzó szolgáltatásaink? Hol vannak ellátatlan területek? Esetleg megszűnt szolgáltatások? Érdemes megvizsgálni, hogy önálló, vagy integrált intézményként lehet nagyobb eséllyel stabilizálni szervezeteink, szolgáltatásaink helyzetét, s végső soron a klienseink ellátását.